15.8 C
Ljubljana
sreda, 22 septembra, 2021

Hodil po hišah, prosjačil in – drzno kradel 

Piše: C. R.  

Da previdnost ni nikoli odveč, ko ti na hišni zvonec pozvoni neznanec in te s pretvezo prepriča, da ga spustiš noter, je že dolgo jasno. Opozorila policistov, naj neznancev ne spuščamo v stanovanje, če res ni  nujno potrebno, pa očitno ne zaležejo, saj se poročila o novih in novih drznih tatvinah kar vrstijo. 

Včeraj sta se dva takšna primera zgodila na območju Cerknice. Na vrata je potrkal neznanec, ki je bojda zbiral prostovoljne prispevke. Očitno se je stanovalcu, ki je prišel odpret, zasmilil in sta ga spustila noter, potreboval pa je samo nekaj sekund, da jima je iz denarnice povsem neprostovoljno pobral nekaj sto evrov gotovine in jo po francosko pobrisal iz stanovanja. Preden je stanovalec ugotovil, da je oškodovan, je bil dolgoprstež že zdavnaj na varnem. Oba oškodovana občana pa sta si zapomnila njegov izgled: bil je oblečen v črno, imel je tudi krajše črne lase, pripeljal in odpeljal se je s sivim BMW z nemško registracijo. Kar pomeni, da je finančno dobro podkovan, a mu očitno to ni dovolj in je tako grdo ociganil ljudi, ki že tako ali tako nimajo veliko.

»Od   oseb,   ki  pobirajo  prostovoljne  prispevke,  zahtevajte  na  vpogled identifikacijsko  izkaznico in dovoljenje za pobiranje prispevkov. Če ste v dvomu,  ali  ne  gre  morda  za goljufa, je priporočljivo takšno osebo tudi odsloviti  (če  pa  tudi  to ne zaleže in ta oseba vztraja in je vsiljiva), lahko  občani  obvestite  tudi  policijo, saj gre za vznemirjanje, ki lahko vključuje  tudi  elemente kršitve javnega reda in miru. V kolikor ste priča
teh  dejanj, o tem obvestite policijo, pri tem pa si skušajte zapomniti čim več  podatkov  o  osebah  (opis, oblačila, vozila ki jih uporabljajo …).  V
kolikor  kljub  previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja,  o tem takoj obvestite policijo na št. 113,« svetuje policija.

No, k temu naj še dodamo, da se drzne tatvine po hišah in stanovanjih največkrat dogajajo tako, da storilci z zvijačo napadajo v paru – eden odpelje oškodovanca iz hiše (in to na hitro, da ne utegne zakleniti hišnih vrat), drugi pa smukne v notranjost in pobere, kar je vrednega. Pretveze, s katerimi oškodovance izvabijo iz hiše, so precej različne – največkrat so kakšni lažni serviserji ali gradbeniki, ki morajo »nujno nekaj pokazat«. Njihova taktika je psihološka, saj morajo stanovalca presenetiti in »ujeti na levi nogi«, da ne razmišljajo preveč, ampak reagirajo naglo ter zapustijo stanovanje. Če vam torej na vrata potrka ali pozvoni kakšen serviser ali gradbenik, ki ga niste naročili na dom, ga najprej povprašajte, iz katerega podjetja je, in zahtevajte izkaznico. Nekoliko drugačni primeri pa so razni vsiljivi prodajalci, ki vedno najdejo razlog, zakaj bi jih moral spustiti noter. Naj bo vaš odgovor NE.

Zadnje novice

Sorodne vsebine