12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Helikopter Slovenske vojske v prvi polovici februarja posredoval 20-krat

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske so v prvi polovici februarja poletele na pomoč že 20-krat, kar je več kot v enakem obdobju lani, ko so posredovale 12-krat, so sporočili z ministrstva za obrambo. Pri tem so prepeljale 23 poškodovanih ali obolelih in naletele 26 ur.

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana Maribor vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so med 1. in 14. februarjem trikrat posredovale pri reševanju v gorah, petkrat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 11-krat za medbolnišnične prevoze in enkrat za prevoz inkubatorja.

Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so tako letos v reševalnih akcijah posredovale že 67-krat, od tega so 10-krat posredovale pri reševanju v gorah, 23-krat so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 27-krat so opravile medbolnišnični prevoz in sedemkrat prevoz inkubatorja. Pri tem so prepeljale 70 poškodovanih ali obolelih in skupaj naletele dobrih 78 ur.

Slovenska vojska s sklepom vlade od 1. oktobra lani zagotavlja dežurno helikoptersko posadko tudi na letališču Edvarda Rusjana Maribor. Za medbolnišnične prevoze, prevoze inkubatorjev, reševanje v gorah, gašenje in pomoč na težko dosegljivih območjih sta v vidnem delu dneva v 15 minutah za polet pripravljena helikopterja Slovenske vojske na Brniku in v Mariboru ter helikopter v stalni 120-minutni pripravljenosti za polet na letališču v Cerkljah ob Krki.

Na ministrstvu za obrambo so opozorili, da v gorah še vedno vladajo zimske razmere. Vsem, ki se bodo v prihodnje odpravili na gorske ture, zato svetujejo, naj spremljajo opozorila o razmerah v gorah in naj se v gore odpravijo le ustrezno telesno pripravljeni in opremljeni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine