12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Gradbeni inšpektor izdal odločbo glede Kemisa; slednji gradil na črno?

Gradbeni inšpektor je pred kratkim zaključil ugotovitveni postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po požaru obnovljeni objekti Kemisa na Vrhniki črna gradnja. Vsebina še ni znana, saj vročanje inšpekcijskih odločb še poteka. V Kemisu so za STA povedali, da odločbe še niso prejeli.

 

“Pri objektu A in B je gradbeni inšpektor pred kratkim zaključil ugotovitveni postopek ter izdal inšpekcijski odločbi,” so danes za STA povedali na okoljskem ministrstvu. “Trenutno poteka faza vročanja inšpekcijskih odločb. Do njihovih vročitev več informacij o njihovi vsebini ne moremo podati,” so povedali.

Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je za STA zatrdil, da družba odločbe še ni prejela.

V Kemisu so v okviru sanacije po požaru maja 2017 med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so med drugim celotno skladišče odpadkov pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer se hranijo odpadki, prizidek k njej ter kot del novega avtomatskega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim kontejnerjem.

Gradbena inšpekcija je avgusta lani ugotovila, da bi za gradnjo rezervoarja Kemis potreboval gradbeno dovoljenje, ki pa ga ni pridobil. Zato je sklenila, da so vsi trije po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra črna gradnja, in Kemisu naložila odstranitev. Prav tako je moralo podjetje prenehati opravljati dejavnost v spornih objektih.

Po Kemisovi pritožbi je ministrstvo za okolje in prostor septembra odločbo inšpektorata odpravilo in mu zadevo vrnilo v ponovni postopek. Oktobra je inšpektorat izdal novo delno odločbo, s katero je ponovno ugotovil, da je podzemni rezervoar črna gradnja, zato ga mora Kemis odstraniti do 15. aprila. Postopek v primeru drugih dveh objektov pa je tekel naprej in se očitno zaključil pred kratkim. Časnik Delo je ta teden poročal, da je tudi v tem primeru gradbena inšpekcija potrdila prvotno odločitev in za črno gradnjo razglasila tudi glavno stavbo Kemisa in nadstrešnico.

V Kemisu so že danes opozorili, da v prihodnje ne bodo mogli prevzemati nevarnih odpadkov. Inšpektorat RS za okolje in prostor (IRSOP) je namreč 28. februarja izdal odločbo, po kateri mora Komunala Vrhnika družbi Kemis prekiniti dovod vode, ker je rezervoar za požarno vodo črna gradnja. Komunala je odločbo prevzela 2. marca, izvršiti pa jo pa mora v 10 dneh.

Kot je za STA povedal direktor Komunale Vrhnika Mirko Antolović, se bodo glede konkretnega datuma odklopa vode dogovorili s Kemisom. Družbi so namreč že poslali dopis, v katerem so jo pozvali, naj jim omogoči dostop do jaška, v katerem se nahajajo števci in ventil in je znotraj Kemisovega dvorišča. V Kemisu so zagotovili, da jim bodo dostop v zastavljenem roku omogočili, a točnega dne še niso dorekli.

Po odločbi inšpektorata bodo v Kemisu ostali brez vode v hidrantnem omrežju, zaradi česar ne bodo mogli zagotavljati požarne varnosti, to pa bi ogrozilo tudi trenutno 800 ton nevarnih odpadkov na lokaciji, so zapisali. Na odločbo inšpektorata se bodo pritožili, a pritožba ne zadrži izvršbe.

“Kemis trenutno skladišči približno 800 ton nevarnih odpadkov in zato je odločitev IRSOP popolnoma nepredvidljiva za okolje, saj bi Kemis ostal brez možnosti gašenja morebitnih zametkov požara,” je družba opozorila v današnji izjavi za javnost. V družbi dodajajo, da v primeru prekinitve vode ne bodo mogli več prevzemati nevarnih odpadkov od poslovnih partnerjev, kar bo še dodatno povečalo kopičenje nevarnih odpadkov na izvozu in s tem povečanje požarnega in okoljskega tveganja.

“IRSOP tako še dodatno stopnjuje probleme na področju ravnanja z odpadki in neposredno ogrožajo zdravje prebivalstva in poslovanje gospodarskih družb,” so navedli.

Po mnenju družbe je odločitev inšpektorata posebej nerazumljiva zaradi dejstva, da je Kemis že pred meseci vložil vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za objekt C (bazen z vodo za gašenje). Upravna enota pa je sprožila spor pred vlado glede pristojnosti. Vlada je šele prejšnji teden odločila, da mora o izdaji gradbenega dovoljenja odločiti Upravna enota Vrhnika.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine