-1.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Gorenjski policisti opažajo porast uporabe mobilnih telefonov med vožnjo

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel pet obvestil o prometnih nesrečah, šest prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter eno v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in poškodovanje tuje stvari.

 

Jeseniški policisti so včeraj obravnavali nesrečo kolesarja, ki je padel na cesti od Blejske Dobrave proti Mostam. Cesta je bila poledenela, v padcu pa je utrpel hude telesne poškodbe, zaradi katerih pa ni v življenjski nevarnosti.

Aktualne vremenske razmere so za voznike enoslednih vozil – kolesarji, mopedisti, motoristi (teh v prometu sicer v zadnjem obdobju nismo opazili) – zelo nevarne, že majhna poledenela vozna površina pa je dovolj za drs in posledično padec. Ti udeleženci so tudi sicer bolj izpostavljeni tveganjem za poškodbe v primeru nesreč in naj zato zelo pazijo.

Policisti so včeraj obravnavali tatvino smuči na smučišču. Smuči so bile krajši čas brez nadzora. Pazite na svoje stvari!

Gorenjski policisti so včeraj med 8. in 14. uro na območju Kranja poostreno nadzirali rabo mobilnih telefonov med vožnjo, med akcijo pa so bili pozorni tudi na ostale prekrške, ki zmanjšujejo varnost v prometu.

Kar 28 voznikov je med vožnjo telefoniralo, devet jih ni uporabljalo varnostnega pasu, še pet voznikov pa je bilo obravnavanih zaradi vožnjo skozi rdečo luč na semaforju. Policisti so obravnavali tudi dve večji prekoračitvi hitrosti, in sicer so izmerili hitrost 97 km/h na omejitvi 70 km/h ter 83 na omejitvi 50 km/h.

Po poostrenem nadzoru so policisti nadaljevali z rednimi kontrolami in izsledili še tri voznike brez veljavnih vozniških dovoljenj. Enega od njih so obravnavali tudi zaradi alkohola (0,40 mg/l), drugega pa zaradi nepravilnega   prehitevanja, neregistriranega vozila, nameščenih drugih registrskih tablic, neustreznih pnevmatik, voznik pa je tudi odklonil strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Vozila so policisti zasegli.

Zakaj se odklopiti od telefona, ko voziš? Čeprav gledaš na cesto, ko telefoniraš, tvoji možgani takrat ne vidijo! Telefon tudi zmanjšuje tvojo zbranost in pozornost na dogajanje na cesti in okolici. Zato lahko spregledaš ključne informacije iz okolja, pešca, kolesarja ali pomembno prometno signalizacijo. To so okoliščine zaradi katerih lahko povzročiš hudo prometno nesrečo.

Zakaj uporabljati varnostni pas? Ker je to tvoja vez z življenjem! Če je pravilno   uporabljen bistveno blaži posledice v prometni nesreči, v kombinaciji z ostalimi varnostnimi elementi pa zagotavlja največjo stopnjo varnosti za voznika in potnika v vozilu. Pa tudi zato, ker odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h in ker pri trku vozila s 50 km/h deluje na tvoje telo enaka sila, kot če bi padel 10 m globoko.

Zakaj voziti trezen? Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot in mnoge druge nevarnosti, ki se kažejo kot prepočasna ali prehitra vožnja, vožnja po nasprotni polovici, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

Kako je s hitrostjo? Neprilagojena hitrost je med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine