0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Policisti so v zadnjem tednu obravnavali več primerov drznih tatvin iz stanovanjskih objektov

Gorenjski  in  ljubljanski  policisti  so  v zadnjem tednu obravnavali več primerov  drznih  tatvin  iz  stanovanjskih  objektov.  Storilci  so v vseh primerih  s  pogovorom  o  telekomunikacijah ali elektro storitvah lastnikeuspeli zvabiti stran od vhoda v hiše ali stanovanja in jih potem okradli.

Zadnji tak primer je bil včeraj okoli poldneva v Radovljici. Storilec se je starejši  oškodovanki  predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja in  jo  s  pogovorom  zvabil iz stanovanja. Prepričal jo je, da ji morajo v klet  namestiti dodatno opremo proti udaru strele. Ko sta si oškodovanka in storilec ogledovala kletne prostore, v stanovanju ni bilo nikogar, to pa je drugi  storilec izkoristil, vstopil vanj ter ji odtujil denar in nakit. Oba storilca   sta  kraj  potem  zapustila,  oškodovanka  pa  je  šele  kasneje ugotovila, da je bila žrtev tatvine.

Tudi  na  območju  Ljubljane so se storilci pri tatvinah na območju Medvod, Šiške  in  Trbovelj  predstavljali  kot  delavci  telekomunikacijskega  ali elektro  podjetja.  Vsakič je bilo storilcev več, tudi po štirje, in v vseh primerih  so lastnike s pogovorom in prepričevanjem uspeli zvabiti stran od vhoda v hiše. Oškodovanci so starejši ljudje, ki so nasedli praznim besedam storilcev  in  so  med  ogledovanjem okolice hiše pustili odklenjena vhodna vrata. Drugi storilec je to izkoristil, vstopil v hišo in izvršil tatvino. Pri  tovrstnih  tatvinah  sta  največkrat odtujena zlatnina, denar in drugi manjši vredni predmeti.

Storilci   drzne   tatvine  izvršujejo  na  zelo  pretkan  način,  so  zelo prepričljivi,  oškodovance  pa  v  pogovoru  zavedejo do te mere, da povsem pozabijo  na  varovanje  svoje  lastnine.  Prepričajo  jih,  da  si z njimi ogledajo  okolico  hiše  in  jih  zvabijo  stran od vhoda, tako da hiše ali prostorov  nimajo več pod nadzorom. Oškodovanci tudi pustijo odklenjena ali celo odprta vrata.

Pogovor med storilcem in žrtvijo gre običajno v smeri, da so serviserji, da odkupujejo   staro   železo,  da  prihajajo  iz  elektro,  komunalnega  ali telekomunikacijskega  podjetja  in  si ogledujejo teren, da bodo opravljali vgradnjo  opreme,  naprav,  sanacijo odtokov, ipd. Storilci kraj največkrat zapustijo  peš  ali  z vozilom, s katerim se pripeljejo do hiše. Največkrat preteče kar nekaj časa, preden oškodovanci ugotovijo, da so bili okradeni.

V  preteklosti so bili obravnavani tudi primeri, ko so goljufi pod pretvezo servisiranja  ali  prodaje  stvari  občane prepričali, da so jih spustili v svoje  domove.  Tudi v takih primerih je lahko storilcev več. Medtem, ko se eden  ukvarja  s  »prodajo«  drugi  storilci  pregledajo ostale prostore in kradejo.  So  tudi  primeri,  ko storilec žrtev prosi, če mu nekaj prinese, vmes  pa  pregleda  prostor  in  izvrši  tatvino  ter  dogodki, ko storilci vstopijo  v  hišo  skozi  odklenjena  vrata  in  se  potem, če so zaloteni, izgovorijo, da nekoga iščejo in podobno.

Zato  še  enkrat  opozarjamo.  Vrata objektov vedno zaklepajte, tudi če ste doma.  Nepoznanih  ljudi  ne  spuščajte v stanovanja in hiše. Ko se pri vas nenapovedano  oglasi  človek in vam nekaj ponuja, imejte svojo lastnino ves čas  pod  nadzorom.  Z  njim ne odhajajte nikamor. Naj vam pusti ponudbo in
kontakt,  kar  oboje  lahko preverite pri podjetju, v imenu katerega ponuja storitev  ali  izdelek.  Med  pogovorom  bodite pozorni nanj in na okolico, sumljiva  ravnanja  pa  čim prej prijavite policiji na interventno številko 113.

Preventivni nasveti za varnost premoženja so dosegljivi tudi na spletnih straneh policije v rubriki “Svetujemo, ozaveščamo” oziroma “Varnost premnoženja”, ali na spletni povezavi tukaj.

Vir: Policijska uprava Kranj

Zadnje novice

Sorodne vsebine