11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Globa za nepravilno ustavljanje na avtocesti znaša 300 evrov

Tako kot v prejšnjih dneh so se tudi včeraj vozniki na avtocesti ustavljali zaradi neurja s točo. V zelo kratkem času je popoldan zato nastal daljši zastoj proti Radovljici, prometni policisti pa v tistem trenutku niso mogli priti skozi ta zastoj do prvih udeležencev v tej koloni, da bi pospešili promet in ukrepali proti tistim, ki so ga povzročili.

 

Opozarjamo, da je egoizem posameznikov, ki jih bolj skrbi pa vozilo, kot pa za varnost udeležencev, na avtocesti zelo nevarno početje. Avtocesta je namreč zelo specifična, ker so hitrosti višje in na njej velja prepoved vsesplošnega ustavljanja. V primeru naleta v stoječe vozilo na avtocesti lahko upravičeno pričakujemo zelo hude posledice.

Troje nasvetov v primeru neurja – (1) hitrost v kombinaciji z vidnostjo, (2) izključitev z avtoceste ali postanek na počivališču, (3) in spremljanje aktualne napovedi. – Vozniki naj v neurju prilagodijo svojo hitrost in jo zaradi varnosti seveda zmanjšajo. Če jo zmanjšajo za več kot polovico od dovoljene, morajo obvezno vklopiti vse štiri smernike. Priporočljivo je, da smernike zaradi varnosti vklopijo že prej in jih uporabijo v kombinaciji z meglenkami (če jih imajo), da bodo voznikom, ki pripeljejo, od zadaj še bolj vidni. Ta svetila naj vklopijo takoj, ko začnejo zmanjševati hitrost in ne šele, ko so jo že zmanjšali. – Če so vozniki opozorjeni na neurje avtocesto lahko zapustijo ali naredijo postanek na katerem od počivališč. Čeprav tudi na drugih cestah ni dovoljeno ustavljanje vsepovprek, je nevarnost vendarle manjša, ker so hitrosti nižje in več je mest, kjer se voznik lahko varno ustavi.

– Intenziteta neviht in geografske lokacije so običajno napovedane za naprej, zato je priporočljivo spremljati aktualne napovedi – tudi preko aplikacij, ki voznike lahko opozorijo na nevarnost.

Globa za nepravilno ustavljanje na avtocesti znaša 300 evrov.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine