19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Gasilci odpravljali posledice večdnevnega deževja, ponoči še devet plazov

Piše: C. R., STA

Preko noči so gasilci odpravljali posledice škode zaradi obilnega večdnevnega deževja na območjih občin Ptuj, Murska Sobota in Celje. Čez noč se je sprožilo še devet zemeljskih plazov na območjih občin Maribor, Benedikt, Šentilj, Apače, Ljutomer in Lenart. Aktiviranih je bilo pet gasilskih enot, ki so s folijo prekrili plazišča, poroča uprava.

Kot so še sporočili iz uprave za zaščito in reševanje pa so štiri gasilske enote črpale vodo iz objektov in čistile odtočne jaške.

Zaradi poplav in zemeljskih plazov so zaprte številne ceste. Na cesti Spuhlja-Zavrč promet poteka izmenično enosmerno na mejnem prehodu Zavrč zaradi nevarnosti plazenja vozišča, poroča prometnoinformacijski center.

Na odseku Pesnica-Šentilj v Kaniži promet poteka izmenično enosmerno zaradi zemeljskega plazu.

Na več odsekih so zaradi poplavljenega cestišča zaprte ceste, in sicer na cesti Smednik-Kostanjevica pri Zameškem, na cesti Črenšovci-Razkrižje na mostu čez Muro, na cesti Jurovci-Leskovec v Leskovcu. Na cesti Videm-Zg. Leskovec je pred mejnim prehodom popolna zapora zaradi poplavljenega cestišča in odstranjevanja plazu.

Cesta Maribor-Pernica je zaradi zemeljskega plazu zaprta med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica, prav tako je zaprta cesta Zgornja Kungota-Plač pri Podigracu, na lokalni cesti Bresternica-Gaj-Sveti Jurij pa je zaprt odsek Bresternica-Šober.

Po podatkih Agencije RS za okolje ima večina rek v Pomurju, Podravju in jugovzhodni Sloveniji velik pretok, drugod po državi so pretoki rek srednji. Krka se še razliva na običajnih mestih in se bo v svojo strugo predvidoma vrnila v soboto.

Vodnatost rek po državi sicer upada in bo upadala še naprej. Mura in Krka s pritoki ter večina rek v Podravju bodo ohranjale veliko vodnatost, drugod v vzhodni polovici Slovenije bodo posamezne reke dosegle srednjo vodnatost.

Ponoči in v soboto bodo manjše reke v južni in osrednji Sloveniji prehodno zmerno narasle, večje reke pa bodo ostale ustaljene ali bodo upadale počasneje. V soboto in nedeljo v popoldan se bo vodnatost rek še naprej zmanjševala, le ob krajevnih plohah lahko prehodno narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine