18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

(FOTOGRAFIJE Z OBČUTLJIVO VSEBINO!) Preden uporabite pirotehniko, raje premislite …

Piše: C. R. 

»Iskra v srcu je svetlejša od vsakega ognjemeta. Bodi zvezda, ne meči petard« je bila sklepna misel današnje okrogle mize z naslovom Uporaba pirotehnike DA ali NE?, ki sta jo  pod mentorstvom Petra Čepina Tovornika, dipl. zn., dipl. san. inž.,  pripravili in vodili dijakinji Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje Aneja Radšel in Ana Zabukovšek.  

Na okrogli mizi so sodelovali prim. Andrej Strahovnik, dr. med. specialist splošne kirurgije iz Splošne bolnišnice Celje, Boštjan Kavc, policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje in Boris Žnidarko, direktor, poveljnik Poklicne gasilske enote Celje.

Sodelujoči so si bili enotni, da lahko največ za varno rabo pirotehnike storimo z osveščanjem.

Boštjan Kavc, policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje, je med drugim povedal, da smo v lanskem letu na območju PU Celje zasegli 410 kosov prepovedane pirotehnike in pri tem uvedli postopke zoper 16 mladoletnikov ter izdali dve odločbi zoper dve polnoletni osebi. Med drugim smo lani obravnavali mlajšega mladoletnika, ki je v navzočnosti sovrstnikov uporabljal pirotehnična sredstva – petarde, od katerih je ena eksplodirala mladoletniku v bližini očesa in ga poškodovala. Inšpektor Kavc je posebej opozoril, da  je v preteklih letih do poškodb največkrat prišlo, ko so uporabniki poskušali prižgati odvržena in najdena pirotehnična sredstva. Ker se po vsakem poskusu vžiga prižigalo skrajša, se pogosto zgodi, da uporabnik s prižiganjem aktivira bistveno krajše prižigalo, ki takoj aktivira razstrelilno polnitev in zato izdelek učinkuje že v rokah ali pa v neposredni bližini telesa uporabnika. Zbrane je opozoril naj tega nikoli ne počno.

Andrej Strahovnik, dr. med., specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Celje je poudaril, da se je v zadnjih letih spremenila starostna struktura poškodovanih s pirotehniko, kar gre pripisati tudi večji ozaveščenosti mladih.  Poškodbe, ki so običajno zelo hude, najpogosteje prizadenejo populacijo staro med 21. in 30 let, kar 80% poškodovanih je v aktivni delovni dobi. Največkrat so poškodovane roke in obraz, poškodbe vplivajo na vid in sluh. V večini primerov gre za visokoenergetske poškodbe, saj gre za globoke poškodbe tkiv in živcev, kar vse vodi v dolgotrajne posledice in zdravljenje. 

Boris Žnidarko, direktor, poveljnik Poklicne gasilske enote Celje je povedal, da gasilci v prazničnem decembru beležijo povečano število manjših  požarov, do katerih pride zaradi neprimerne rabe pirotehnike, kar posledično pomeni, tudi večje število gasilcev na terenu in kaj lahko se zgodi, da jih je zaradi tega premalo pri drugih nujnih intervencijah.  Poudaril je naj se ljudje zavedajo, da namerna povzročitev požara, pomeni tudi kritje stroškov gašenja požara.

Ne pozabite:

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, domov za upokojence, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prepovedana je prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F2 in F3 katerih glavni učinek je pok. Prav tako je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava in preprodaja pirotehničnih izdelkov. Zakon določa, da se kršitelju za navedene prekrške izreče globa od 400 – 1.200 €, izreče pa se mu tudi stranska sankcija odvzema predmetov.

Če se že ne morete upreti uporabi pirotehničnih sredstev, jih nikar ne kupujte od preprodajalcev na tržnicah, bolšjih sejmih ali drugje na ulicah, prav tako ne kupujte izdelkov, ki jih posamezniki prodajo po družabnih omrežjih. Izkušnje namreč kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna. Ti izdelki večinoma niso testirani, vprašljivi pa so tudi materiali iz katerih so narejeni.

Nikar si ne dovolite, da vam trenutek užitka ob poku petarde uniči življenje.

Vir: PU Celje

petarde, poškodba
foto: policija
petarde, poškodba
foto: policija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine