29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

(FOTOGALERIJA) Za 300 kilogramov zaseženega heroina v Luki Koper bi zaslužili do 50 milijonov evrov; pošiljatelj blaga je bilo podjetje iz Irana, prejemnik pa podjetje iz Slovenije!

Na današnji novinarski konferenci sta Dean Jurič, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, in Nedjan Jerman, namestnik direktorice Finančnega urada Koper, predstavila najdbo in zaseg večje količine prepovedane droge v koprskem pristanišču ter kriminalistične aktivnosti, ki so temu zasegu sledile, vse do prijetja osumljencev.

*****

Uslužbenci FURS so aprila 2018 v zabojniku koprskega pristanišča odkrili nekaj več kot 300 kg heroina. Kontejner, ki je 25. 4. 2018 z ladjo prispel v Luko Koper oziroma bil vnesen v prosto cono, je prispel iz Irana preko Turčije v Koper. Uslužbenci FURS, ki delujejo na območju proste cone, so ga izločili za pregled (ocenjen kot rizičen) na podlagi indikatorjev tveganja.
Pošiljka je bila skenirana, nato pa še fizično pregledana. Pri tem je sodeloval tudi službeni pes FURS za odkrivanje prepovedanih drog. Po odkritju so bili obveščeni predstavniki kriminalistične policije Koper, ki so pozneje vodili nadaljnje aktivnosti.

V ladijskih listinah in varnostnih vstopnih deklaracijah je bilo prijavljenih 800 vreč lepila za keramiko, v skupni teži 20.270,00 kg. Kot pošiljatelj je bilo navedeno podjetje iz Irana, kot prejemnik blaga pa podjetje iz Slovenije. Ob delnem pregledu blaga so bile odkrite vreče, katerih teža in vsebina je odstopala od ostalega prijavljenega blaga. Da je vsebina v vrečah, ki so odstopale od ostalega prijavljenega blaga, prepovedana droga, je pokazal tudi preliminarni test za droge. Prav tako je tudi službeni pes za odkrivanje nedovoljenih drog nakazal prisotnost droge v vrečah.

Med preiskavo zabojnika in tovora, ki je potekala skupaj s kriminalistično policijo, je bilo najdenih 25 pvc vreč prepovedane droge – heroina, v skupni teži okoli 300 kg.

Po navedbah kriminalističnih tehnikov naj bi šlo za izjemno čisti heroin.
Cena zaseženega blaga v maloprodaji bi bila vredna okoli 100 milijonov evrov.

 *****

V torek, 21. 5. 2019, v zgodnjih jutranjih urah, je več kot 100 kriminalistov in policistov PU Koper, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, PU Ljubljana, PU Kranj, PU Maribor in PU Celje, pričelo z zaključnimi operativnimi aktivnostmi po več kot leto dni potekajoči kriminalistični preiskavi zoper organizirano kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapstvom in preprodajo večjih količin prepovedanih drog. V okviru zaključnih aktivnosti so se na širšem območju Slovenije izvajala prijetja osumljencev ter hišne preiskave. Aktivnosti so se izvajale na območju Ljubljane, Kranja in Kopra.

Koprski kriminalisti so kriminalistično preiskavo pričeli v aprilu 2018, ko so bili s strani Finančnega urada Koper obveščeni, da so pri pregledu vsebine enega od ladijskih zabojnikov – kontejnerjev v pristanišču Koper odkrili več vreč, v katerih je bila prašnata snov in katerega vsebina je na preliminarni test za prepovedane droge reagirala na sum prepovedane droge heroin.

Celoten postopek so nato na podlagi obvestila Finančnega urada iz Kopra prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije. Koprski kriminalisti so v nadaljevanju pregleda in kriminalističnega ogleda sumljive pošiljke ugotovili, da se v ladijskem zabojniku – kontejnerju nahaja 20 palet lepila za ploščice, iz katerih je bilo izločenih 25 PVC vreč, ki so od ostalih odstopale po teži. V zaseženih vrečah je bilo skupno približno 302 kg izredno kvalitetne prepovedane droge heroin.

S pregledom dokumentacije spornega kontejnerja, zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi Policije, so bili identificirani osumljeni, zoper katere so bile od Okrožnega državnega tožilstva pridobljene ustrezne odredbe-dovoljenja, za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov.
Na podlagi zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da je organizirana kriminalna združba organizirala prevoz ladijskega zabojnika – kontejnerja, ki je iz Irana preko Turčije v Pristanišče Koper prispel z ladjo aprila 2018.

Po opravljenih carinskih postopkih v Luki Koper je bil kontejner s preostalimi vrečami lepila za ploščice dostavljen v skladišče podjetja na območju Ljubljane, katerega lastnik je eden od osumljenih, in sicer 41-letni državljan Slovenije in Sirske Arabske Republike, z urejenim stalnim bivanjem na območju Ljubljane.

Z nadaljnjo kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da so v združbi, ki je organizirala tihotapstvo heroina na ozemlje Slovenije, sodelovali:

– 31-letni državljan Slovenije iz območja Ljubljane,
– 31-letni državljan Slovenije iz območja Ljubljane in
– 37-letni državljan Slovenije iz območja Ljubljane.

Navedeni trije so se po tem, ko je preostala pošiljka lepila prispela v prostore družbe na območju Ljubljane, katere lastnik je osumljeni 41- letni državljan Slovenije in Sirske Arabske Republike, sestali v prostorih skladišča te družbe, z namenom, da bi iz pošiljke tovora izločili in prevzeli 25 vreč, v katerih se je nahajala prepovedana droga heroin.

Po usmeritvah okrožnega državnega tožilstva iz Kopra so koprski kriminalisti s pomočjo kolegov iz drugih policijskih uprav 22. 5. 2019 pristopili k zaključnim aktivnostim zoper organizirano kriminalno združbo, kjer je bilo izvedenih skupno 6 hišnih preiskav na območjih PU Ljubljana in PU Kranj.

Med hišnimi preiskavami je bilo najdeno in zaseženo večje število predmetov storitve kaznivih dejanj, med temi tudi pištola znamke Pietro Beretta in stiskalnica oz. »preša« za izdelovanje paketov prepovedanih drog z namenom nadaljnje distribucije. Poleg tega so bile na hišnih preiskavah zasežene prepovedane droge, in sicer:

– cca. 0,5kg prepovedane droge hašiš,
– cca. 1,2 kg prepovedane droge heroin,
– cca. 1 kg prepovedane droge konoplja,
– cca. 1 kg prepovedane droge kokain,
– cca. 300 ampul in tablet prepovedanih snovi v športu.

Skupno torej nekaj manj kot 4 kg prepovedanih drog, na ilegalnem tržišču vrednih okoli 70.000 evrov.

Poleg prepovedanih drog je bilo na hišnih preiskavah zaseženo še skupno cca. 2 kg še neidentificirane snovi, za katero se sumi, da je bila namenjena za večanje volumna oz. mase prepovedane droge.

Za zaseženi heroin je bilo ugotovljeno, da bi si osumljeni s prodajo 302 kg heroina lahko pridobili protipravno premoženjsko korist v višini med 30 in 50 milijonov evrov. Analize zaseženega heroina so pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala cca. 57 % heroina (op. povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša 12 % kar pomeni, da bi iz 1 kg zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oz. povečanjem volumna s primesmi, pridobili lahko tudi do 5 kilogramov heroina). Trenutna cena za kilogram heroina znaša približno med 15.000 (petnajst tisoč) in 20.000 (dvajset tisoč) evri, gram pa stane 35 evrov.

Na podlagi zbranih dokazov je utemeljeno sumiti, da je identificirana združba skrbela tako za distribucijo in preprodajo prepovedanih drog na ozemlju Slovenije, kot tudi za dobavo drog v ostale države EU.

Koprski kriminalisti so na pristojno državno tožilstvo zoper 4 osumljence preiskovane kriminalne združbe podali kazensko ovadbo, v kateri se jim očita storitev kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s
prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 186 čl. KZ-1). Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora v trajanju od 3 do 15 let.

Kriminalistična preiskava še ni zaključena, saj se bo nadaljevala z analizami zaseženih predmetov in nadaljnjim zbiranjem dokazov, predvsem v smislu ugotavljanja drugih sostorilcev ter končne destinacije zaseženih prepovedanih drog. Glede na veliko količino zaseženega heroina je jasno, da prepovedana droga ni bila namenjena izključno slovenskemu trgu. Prav tako se bodo zoper osumljene izvedle finančne preiskave s ciljem ugotavljanja in odvzema protipravno pridobljene premoženjske koristi.

22. 5. 2019 sta bila oba 31-letna državljana Slovenije z bivališčem na območju Ljubljane privedena s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča iz Kopra, ki je zoper njiju odredil pripor. Zoper ostala dva osumljena kaznivega dejanja je Policija razpisala iskanje.

31-letnik iz Ljubljane je bil v preteklosti že obravnavan in pravnomočno obsojen za kazniva dejanja v povezavi s preprodajo prepovedanih drog, prav tako pa je zoper le-tega in zoper 37-letnika iz Ljubljane uvedena preiskava na OS Ljubljana zaradi sodelovanja pri preprodaji cca. 5 kg heroina v letu 2016.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine