11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

(Fotogalerija) Vojaški helikopter je opravil dve reševanji v gorah

Vojaški helikopter je s policistom gorske enote danes opravil dve reševanji v gorah.

Na območju Male Mojstrovke je rešil planinca, ki je pri sestopu na suhi kamniti podlagi zdrsnil in si poškodoval ramo, na še enem dvatisočaku, Velikem vrhu, pa je pomagal planincu, ki si je pri padcu na poti poškodoval glavo. Oba sta bila ustrezno opremljena. Nesreči sta se zgodili pri sestopu.

Reševalcem so delo oteževali mimoidoči planinci, ki so se gibali nad mestom reševanja in so proti kraju nesreče prožili kamenje. Verjamemo, da nenamerno. Reševanji sta bili opravljeni brez dodatnih poškodb.

Helikopter in ekipa v gorah med reševanjem potrebuje določen “varen” prostor in čas za delo,  ki ga je v gorah tudi v idelanih razmerah sicer težko zagotoviti. Zato vsakršna dodatna nevarnost ni sprejemljiva. Ko pride helikopter, naj se planinci na območju intervencije zato za tistih nekaj trenutkov ustavijo in počakajo, da se helikopter umakne oziroma, da se intervencija, ki običajno traja kratek čas, opravi. Potem gredo lahko naprej.

Kadar je kraj nesreče pod potjo, pa naj zelo pazijo, da ne bi na reševalno ekipo prožili kamenja. Razumeti morajo, da so reševalci “tam spodaj” na goro prišli zato, da bi pomagali ponesrečenim ali obolelim, ne pa zato, da bi še sami staknili poškodbe.

Planince opozarjamo še, naj bodo ustrezno opremljeni ter previdni pri vračanju z vrhov, ko so običajno že utrujeni. Takrat se pokažejo temelji dobre priprave, tako fizične, kot psihične.

Vir: PU Kranj

Zadnje novice

Sorodne vsebine