1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

(FOTOGALERIJA) Ljubljanski UKC s policijo ter MNZ podpisal načrt sodelovanja, ob tem tudi skupna vaja reševalcev in policistov

Vodilni notranjega ministrstva, policije in Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so danes podpisali načrt sodelovanja za leto 2019, s katerim želijo še dodatno okrepiti že doslej dobro sodelovanje. Dogodek je popestrila skupna vaja policistov specialne enote in reševalcev UKC. Z njo so prikazali, kako poteka njihovo terensko delo.

 

Letni načrt sodelovanja so podpisali minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in generalni direktor ljubljanskega UKC Aleš Šabeder. Vsi trije so ob tem poudarili pomen dobre usklajenosti pripadnikov različnih služb, ko je treba poskrbeti za varnost in življenja ljudi.

Njihova enotna ocena je, da je dolgoletno sodelovanje med policijo in UKC odlično. Po besedah Bobnarjeve si delijo poslanstvo in pa delo na terenu v dobro ljudi: “Rezultat našega odličnega sodelovanja bodo občutili ljudje, za katere vsi skupaj delamo in ki zelo težko čakajo zvok siren, ko se znajdejo v stiski.”

Šabeder je spomnil, da policija in ljubljanski UKC prav tako sodelujeta v številnih preventivnih akcijah, kot je bila npr. odmevna akcija opozarjanja pred uporabo pirotehničnih sredstev. Dejal je, da policija tudi skrbi za varovanje kritične infrastrukture UKC. Poklukar pa je dodal, da bo podpis letnega načrta še nadgradil odlično sodelovanje obeh služb.

Policisti ter zdravniki in reševalci so velikokrat postavljeni pred skupno nalogo v nepredvidljivih in tudi nevarnih okoliščinah, ki jih spremlja bitka s časom. Letni načrt zato opredeljuje tudi skupna usposabljanja. Policija in UKC Ljubljana za izvajanje načrta vsak posebej zagotavljata finančne in kadrovske vire.

Pravno podlago sodelovanju med policijo in UKC dajeta zakon o organiziranosti in delu v policiji ter zakon o zdravstveni dejavnosti. Sodelovanje poteka na različnih ravneh obeh služb, odvisno od področja dela. Podrobnosti sodelovanja na nižjih ravneh urejajo za to pripravljeni splošni postopki izvajanja dejavnosti.

Sodelovanje med policijo in UKC vključuje tudi izvajanje helikopterskih prevozov kritično bolnih in inkubatorja, zagotavljanje nujne medicinske pomoči ob dejavnostih policije na terenu, sodelovanje na področju preventive, izvedbo preverjanja usposobljenosti in usklajenosti v primerih izrednih dogodkov ter pripravo različnih protokolov delovanja.

Sicer je scenarij današnje skupne vaje policistov in reševalcev UKC predvideval strelski pohod v gostinskem lokalu. Ljubosumni partner zaposlene v lokalu se je po njunem prepiru vrnil, ustrelil varnostnika in za talce vzel več gostov. Po klicu enega od gostov na številko policije za klic v sili 113 se je aktivirala specialna enota.

Policijski “specialci” so pohiteli na kraj dogodka, skupaj z njimi pa tudi reševalci. Policisti so onesposobili oboroženega napadalca, zavarovali prostor in opravili prvo triažo. Takoj za njimi so v lokal vstopili reševalci z zaščitno opremo, oskrbeli ranjene in prestrašene talce. Najhuje poškodovane so z rešilcem odpeljali v klinični center.

Fotogalerijo si lahko ogledate TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine