21.2 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

(FOTO) Zaradi sneženja na Dolenjskem izločajo vozila iz prometa, podrtih več dreves

Piše: C. R. 

Na  območju Dolenjske že več ur sneži, vozne razmere so zahtevne, promet pa zelo  upočasnjen, zato vsem voznikom svetujemo previdnost, sporoča PU Novo mesto. 

Policisti že vso noč  spremljajo  razmere  na  cestah,  obveščajo pristojne službe in na večodsekih  cest  iz  prometa  izločajo tovorna vozila. Veliko težav je zaradi podrtih  dreves,  ki so padla na cesto in ovirajo promet. Od sinoči, od 22. ure,  so  obravnavali dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali,  in  15  prometnih  nesreč,  v  katerih je nastala premoženjska škoda. V večini primerov je šlo za trke v podrta drevesa in zdrse vozil.

Izločanje vozil iz smeri Črnomlja (foto: policija)

Na  dolenjski  avtocesti  velja izločanje za tovorna vozila nad 7,5 tone na počivališču  Starine  in  na  Obrežju (proti Ljubljani) in med priključkoma Ivančna  Gorica  in  Bič proti Novemu mestu. Prepoved za tovorna vozila nad 7,5  ton  je  tudi  na cesti Soteska – Črmošnjice-Črnomelj. Prav tako velja prepoved  za  priklopnike  in  polpriklopnike  na  glavni cesti Novo mesto – Metlika in na cesti Semič – Jugorje.Voznikom svetujemo, naj upočasnijo hitrost, povečajo varnostno razdaljo in vozijo strpno. Na pot se naj odpravijo le, če je to nujno potrebno. Preverijo naj razmere na cestah z vozil pred vožnjo odstranijo sneg in se na pot odpravijo pravočasno. Previdni naj bodo tudi pešci, saj je na pločnikih marsikje še veliko snega. Hoja ob robu cestišča je v zimskih razmerah zaradi nevarnosti zdrsov vozil še posebej nevarna. Tudi za pešce velja, naj opravke odložijo, če ti niso nujno potrebni, poroča PU Novo mesto.

PU Koper pa je sporočila, da policisti  na  tem območju  od zgodnjih jutranjih ur skrbijo  za prometno varnost v današnjih izrednih snežnih razmerah. Zastoji so  tako  rekoč  na  vseh cestah, tako na avtocesti kot tudi na regionalnih cestah.  “Ugotavljamo,  da  ima večina voznikov vso obvezno zimsko opremo (v nekaj  primerih,  ko  tega  niso imeli, so jih na terenu tudi oglobili), pa vendar  so  razmere  res  izjemne.  Poleg sneženja piha močna burja in dela zamete.  Zjutraj  je  bila  zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta avtocesta odPostojne  proti  Uncu,  zaradi  zdrsov  je  bil zastoj tudi v Matenji vasi, Hruševju  in  na  več  drugih  cestah. Zaradi močne burje so zjutraj zaprli cesto  od  Razdrtega proti Ajdovščini, poleg tega je bila nekaj časa zaradi zdrsa tovornega vozila zaprta regionalna cesta med Postojno in Razdrtim. Po 9.30 uri je stekel promet po avtocesti za osebna vozila.”“Vsekakor  danes  in  jutri  opozarjamo na previdnost in nikakor ne na cesto brez zimske opreme. Ne pozabite, da je močno zmanjšana vidljivost, predvsem zaradi   močne  burje,  zato  je  potrebno  prilagoditi  vožnjo.  Policisti opozarjamo  tudi  na varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna.  Vozniki  tovornih  vozil  pa lahko v času sneženja tudi v naprej pričakujejo prepoved vožnje. Voznikom zato svetujemo previdnost oziroma priporočamo, da se v tem času ne odpravljate na pot, če to ni res nujno potrebno!Voznikom  svetujemo  še: ne pozabite na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko  strpnosti,  v  avtu  imejte  dovolj  goriva, na pot pa se odpravite pravočasno  in  nikakor  brez  zimske  opreme.  Obvezno  vnaprej  preverite prometne razmere na relaciji, na katero se podajate,” so še sporočili iz PU Koper.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine