6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

(FOTO) Štirje od mariborske mamilarske združbe pristali v priporu

Mariborski kriminalisti so javnosti posredovali več informacij v zvezi s torkovim prijetjem enajstih osumljencev, povezanih s prodajo drog, ki so ga izvedli v sodelovanju z ljubljanskimi kolegi in kriminalisti Generalne policijske uprave. Po današnjem zaslišanju je preiskovalni sodnik štiri poslal v pripor, ostale pa so spustili na prostost.

 

Kot je povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, so s preiskavo začeli že v začetku leta 2019, ko so na območju Maribora zaznali več primerov neupravičene proizvodnje in prometa z drogami, za katere so sumili dva Mariborčana.

Z zbiranjem obvestil in prikritimi preiskovalnimi ukrepi na podlagi odredb mariborskega tožilstva in sodišča so ugotovili, da sta organizirala mrežo preprodajalcev, ki so z ulično prodajo več kupcem iz mesta in okolice prodajali kokain, konopljo in ekstazi.

“Vloge v hudodelski združbi so bile natančno razdeljene. Vodji sta od enega dobavitelja iz okolice Maribora in dveh iz Ljubljane nabavljala večje količine drog, ki sta jo posredovala naprej ostalim osumljencem, ti pa so jo po njunih navodilih v manjših količinah prodajali naprej,” je dejal Meglič.

V času skoraj dve leti trajajoče kriminalistične preiskave so policisti skupaj zasegli 1,4 kilograma kokaina in 120 gramov konoplje, osumljenci pa naj bi si po doslej zbranih ugotovitvah pridobili za vsaj 67.650 evrov nezakonite premoženjske koristi.

V torkovi zaključni akciji, v kateri so prijeli enajst osumljencev, so opravili devet sklopov hišnih preiskav, v katerih so zasegli 330 gramov kokaina, 140 gramov konoplje, ob tem pa tudi 17.000 evrov gotovine, hladno orožje in različne pripomočke za preprodajo mamil. S prodajo tokrat zasežene droge bi osumljenci lahko zaslužili še dodatnih 34.400 evrov.

Ob tem so med hišno preiskavo pri enem od osumljencev v okolici Maribora zasegli še 638 kilogramov rezanega tobaka, v zvezi z njim pa kriminalisti skupaj s Fursom še ugotavljajo okoliščine zaradi suma davčne zatajitve oziroma tihotapstva. Z njim bi osumljenec lahko nezakonito zaslužil med 15.950 in 25.520 evrov.

Zoper 13 osumljenih, dva med njimi namreč nista bila pridržana, bodo na mariborsko tožilstvo vložili kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma 29 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z drogami, za kar je zagroženih od enega do deset let zapora.

Osem med osumljenimi policija doslej še ni obravnavala za kazniva dejanja, štirje so se že znašli med preprodajalci mamil, tri od njih so policisti že obravnavali za nasilna kazniva dejanja, enega pa za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Za četverico je dežurni preiskovalni sodnik danes po zaslišanju odredil pripor, ostalih osem pa spustil na prostost, potem ko ni bilo več pripornih razlogov.

Kriminalisti zaradi utemeljenega suma, da so storili še več drugih kaznivih dejanj na področju drog še naprej zbirajo obvestila in dokaze, o ugotovitvah pa bodo tožilstvo obvestili naknadno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine