0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

(FOTO) Največje policijsko plovilo ni šlo v razrez, ampak v muzej

Piše: L. K. F.

Najstarejši slovenski policijski čoln P-111 je po 26 letih končal svojo kariero. Včeraj so ga prepeljali v Park vojaške zgodovine v Pivko, kjer ga bodo razstavljali.

Minister Aleš Hojs je minuli teden na zadnji plovbi najstarejšega policijskega čolna dejal: »Tokratno slovo je veselo. Plovilo ne gre v razrez, ampak v muzej.« Čoln bo postal del zbirke Muzeja slovenske policije in bo kot največji policijski eksponat stalno razstavljen v Parku vojaške zgodovine Pivka. Plovilo sicer ni bilo v uporabi že dalj časa in se je večkrat pokvarilo, je bilo pa vedno pripravljeno, če bi ga nujno potrebovali.

Prevoz 44 ton težkega in 20 metrov dolgega čolna je trajal kar devet ur. Na pot so krenili zgodaj zjutraj iz Luke Koper, čez črnokalske ovinke, Kozino, opoldne so ga spravili čez avtocesto. Do Divače je vse teklo gladko, nato pa se je zaradi robnika na dostopni cesti zataknilo pri uvozu na avtocesto. Premagovanje ovire je trajalo eno uro. Ker je čoln prevelik in preširok, da bi ga peljali skozi oba avtocestna predora, so ga vozili po stari cesti do Divače, pa skozi Vremsko dolino do pivškega muzeja.

Ob uvozu na avtocesto na Gabrku pri Divači so imeli nekaj težav. (foto: Twitter PVZ)

Po besedah direktorja Parka vojaške zgodovine Janka Boštjančiča tako volumensko velikega tovora na tako veliki razdalji po naših cestah še niso peljali. »Postavili ga bomo zunaj, tako da bo na ogled takoj, prihodnje leto pa bomo uredili muzejsko interpretacijo in omogočili ogled njegove notranjosti,« je napovedal Boštjančič. »Da prvi čoln slovenske policije spravimo v Pivko, ga rešimo pred razrezom in ga ohranimo za prihodnje generacije, izraža naš odnos do suverenosti naše države in zaščite našega morja,« je sklenil.

Notranje ministrstvo se že od lani trudi, da bi iz Italije po sistemu vlada-vladi naročili in dobili novo plovilo. »Birokratske ovire na italijanski strani so dogovor preprečile. Smo pa zato že objavili razpis za novo plovilo in prepričan sem, da ga bomo dobili v prvi polovici prihodnjega leta,« pa je napovedal Hojs.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine