9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

(FOTO) Iz stene Mangarta rešili nemško planinko

Ekipa za helikoptersko reševanje na Brniku z gorskim reševalcem, zdravnikom in policistom gorske enote, posadka vojaškega helikopterja, bovški gorski reševalci in pripadniki PGD Bovec so danes s skupnimi močmi iz stene Mangarta rešili nemško planinko. Njena noga je bila ujeta med steno in veliko skalo, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

 

Planinka je pri vzpenjanju po zelo zahtevni poti proti Mangartu na okoli 2400 metrov nadmorske višine prijela za večjo, približno pol kubičnega metra veliko skalo, ki se je na spolzki podlagi premaknila in jo stisnila v steno. Noga se ji je pri tem na brezizhoden način ujela med steno in skalo. V skoraj peturni intervenciji so reševalne ekipe z uporabo pnevmatske dvigovalne blazine uspele sprostiti ujeto nogo, planinko pa so z gore rešili s kombinacijo klasičnega in helikopterskega reševanja, so opisali policisti. Po prvih podatkih ima planinka lažje poškodbe.

Reševanje je po besedah policistov oteževalo izredno slabo vreme, dež, veter in že kraj sam po sebi, ki tudi v idealnih pogojih velja za nevarnega. Mangart namreč velja za zelo zahtevno goro, na kateri se vsako leto zgodi več nesreč zaradi padajočega kamenja, odloma skal, snežišč, padcev in zdrsov, rešujejo pa tudi zaplezane plezalce, so opozorili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine