3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Europol odkril in razčlenil »balkanski kartel«

Piše: Jože Jan 

Španska policija je včeraj poročala, da je s sodelovanjem policije več držav omogočila »čelni napad« proti balkanskemu kartelu in uspela razbiti največje distribucijsko omrežje kokaina v Evropi. Po triletni preiskavi so včeraj aretirali 61 oseb in zaseglo 4.010 kilogramov kokaina in več kot 600.000 evrov.

Europol balkanski kartel zaseg. (foto: EPA / David Fernandez)

Akcijo je španska policija  skupno z Europolom razvila s policijskimi organi Nemčije, Kolumbije, Hrvaške, Slovenije in Srbije. V Španiji so posredovali sočasno v Barceloni, Madridu, Malagi, Tarragoni, Geroni in Valenciji.

Kartel je pripravljal velik izvoz mamil iz Južne Amerike v Evropo. Kriminalno družbo so sestavljali predvsem kriminalci iz Srbije, Hrvaške in Črne gore.

Policijske preiskave so se začele leta 2018, ko so pridržali jadrnico, v kateri sta potovala dva hrvaška državljana in Američan. V jadrnici so odkrili 1,4 tone kokaina. Konec 2019 so v Španiji znova odkrili enega najpomembnejših članov organizacije, ki je pripravljal nov podvig.  Po mnenju španske policije, je ta kartel resnična grožnja varnosti držav vzhodne Evrope in ena najpomembnejših kriminalnih družb v Evropi, saj izvršuje množico kaznivih dejanj, predvsem trg z mamili, kraje stanovanj in vozil, pranje denarja, izsiljevanja in ugrabitve.

Poleg 61 aretacij in 4010 kilogramov kokaina je policijska akcija zasegla 2.569 kilogramov marihuane, 173 kilogramov hašiša, 12,5 kilogramov heroina, 30 litrov amfetamina. Zaseženih je bilo tudi devet vrhunskih vozil, pet motornih koles, strelno orožje in 300 nabojev, identifikacijska tablica črnogorske policije, računalniška in telekomunikacijska oprema, detektorji kamer in dokumentacija v zvezi s podjetji organizacije.

Po mnenju španske policije so z aretacijami uspeli razgraditi balkanski kartel in uničiti njen logistični in finančni aparat. 

Vir: El Mundo, Španija

Zadnje novice

Sorodne vsebine