25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Epidemija se noče umiriti, predvsem zaradi neupoštevanja ukrepov in trmastega kljubovanja – očitno bo treba restriktivne ukrepe podaljšati vse do spomladi 2021!

Vlada Republike Slovenije je v zvezi s trendom obolelosti z novim koronavirusom sporočila, da smo v torek na podlagi 8.063 opravljenih testov zabeležili kar 2.226 primerov okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 27,6 odstotka. Včeraj je bilo skupaj hospitaliziranih 1297 pacientov. Intenzivno nego je potrebovalo 202 pacienta. Tudi včeraj smo imeli žal precej smrti. V bolnišnicah je namreč umrlo 31 ljudi, še 12 jih je umrlo v DSO. Skupaj je bilo tako smrti včeraj 43. 

 

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina med občinami po okužbah izstopajo naslednje: Celje 66, Dravograd 37, Ravne na Koroškem 24, Slovenj Gradec 35, Slovenska Bistrica kar 44, Slovenske Konjice 33, Velenje 55, Vojnik 24, Žalec 28. “Zdi se, da Savinjska regija danes posebej izstopa.” V Novem mestu so imeli kar 75 novih okužb, v naslednji občinah pa je bilo število okužb tolikšno: Krško 40, Brežice 26, Trebnje 24, Litija 23, Zagorje ob Savi 19, Sevnica 17, Črnomelj 16, Kočevje 13. V Lendavi je bilo 33 novih okužb, v Murski Soboti 20, v Ormožu 25 (vsi so DSO), Ljutomer 15, Gorišnica 19, Beltinci 9. Na Notranjskem izstopajo Postojna 24, Cerknica 15 in Idrija 18. V Ljubljani je bilo včeraj 169 novih okužb, v Domžalah 34, v Kamniku 22, v Medvodah 14, v Grosuplju 12. V Mariboru je bilo 115 okužb in na Ptuju 29. Kranj 45, Jesenice 32, Radovljica 22, Škofja Loka 20, Tržič 14.

Med zaposlenimi viden porast okužb

Včeraj je bilo novo okuženih 176 stanovalcev, aktivno okuženih pa je trenutno 2.660 stanovalcev. Med zaposlenimi se je ponovno povečalo število okuženih in sicer je bilo včeraj med zaposlenimi v DSO-jih odkritih kar 114 novih okužb. Aktivno okuženih je še vedno 992 zaposlenih. Največji porast okužb pri stanovalcih je bil včeraj v naslednjih domovih: Center za starejše občane Lucija – 17, DSO Ljubljana Moste Polje – 23,  Dom Danice Vogrinec Maribor – 17, Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane – 12 in  Center starejši Ormož – 25. DSO Novo mesto ima 14 ozdravljenih stanovalcev, Koroški dom starostnikov – 15, DSO Grosuplje – 10, Dom pod Gorco – 16 in Dom starejših Rakičan – 20.

Vir: Vlada RS

Vlada po besedah Kacina pričakuje, da bodo svetovalna skupina ter vladni resorji podrobneje čim prej uskladili korake v smeri odpiranja, ko bo epidemiološka slika to dopuščala. “Pri tem želi vlada upoštevati različne epidemiološke razmere po posameznih statističnih regijah, če bo to le mogoče,” je bil jasen. Povedal je sicer, da se je vlada včeraj zvečer seznanila s trenutnimi epidemiološkimi razmerami. “Te še ne vlivajo potrebnega optimizma za sproščanje ukrepov, saj število okuženih in zasedenih postelj še vedno ostaja visoko,” je dejal. 

Predstojnik Urgentnega centra UKC Maribor dr. Gregor Prosen je opozoril, da so ta vikend v UKC Maribor  dosegli rekordno število sprejemov, tako na navadnih kot na oddelkih intenzivne terapije – kar 218 bolnikov, od tega rekordnih 47 na oddelku intenzivne terapije. “Velik je bil tudi dodatni priliv pacientov v urgentni center.”

Upoštevajte ukrepe vsaj zaradi nas, je pozval zdravnik
V tem vikendu smo v UKC Maribor dosegli rekordno število sprejemov, tako na navadne kot na oddelke intenzivne terapije – kar 218 bolnikov, od tega rekordnih 47 na oddelku intenzivne terapije. Velik je bil tudi dodatni priliv pacientov v urgentni center, je pojasnil dr. Gregor Prosen: “Samo v sivi coni urgentnega centra smo v ponedeljek obravnavali 50 pacientov. To je ogromno. Poskok čez vikend nas je negativno presenetil in zahteval dodatne napore osebja, kateremu se iskreno zahvaljujem,” je dejal in priznal: “Ko se je že zdelo, da smo na zeleni veji ali pa vsaj na platoju, nas je porast skozi vikend močno presenetil.

“Deset dni pred tem vikendom je bilo martinovo, zato pozivam vse sodržavljane k striktnemu upoštevanju ukrepov, če ne drugega, jih upoštevajte za nas,” je pozval Prosen. UKC Maribor vse napore usmerja v obvladovanje koronakrize. Obenem pa so tudi druge bolezni, ki jih je prav tako treba zdraviti. Kriza je v resnici na dveh krakih. Prosen je povedal, da so imeli v UKC Maribor možnost preizkusit kar nekaj antigenskih testov. V klinični praksi je še posebej pomembna negativna napovedna vrednost posameznega testa – s kakšnim odstotkom verjetnosti smo prepričani, da je negativen test res negativen pacient, je pojasnil. Te vrednosti se vrtijo med 85-95 %. Te številke so relativno visoke, vendar pri testih s 95 % negativno napovedno vrednostjo, bo od 100 testov 5 lažnih. Pri testih s 85 % negativno napovedno vrednostjo, pa je lažnih že 15. Zato je razlika med 85 % in 95 % ogromna. “Državljanke in državljani, prosim, držite se vseh ukrepov. Nosimo maske, ohranjajmo razdaljo, ostanimo doma. Bolnišnice so pod neverjetnim pritiskom. Prosim, pomagajte nam z ustreznim vedenjem,” je še enkrat pozval dr. Prosen.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine