16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Edini kraj ZDA, kjer je umor zaradi »stare pravde« legalen

Zakon je bil sprejet že leta 1789 in je danes eden od temeljev ameriške države. Predstavlja demokratične vrednote, obenem pa omogoča tudi nekaj takega.

Ker meji na tri države, obstaja majhen del ozemlja v Yellowstonskem narodnem parku, kjer zakoni tehnično ne veljajo. To mesto, znano kot “Death Zone”, je bilo prvič v središču pozornosti javnosti leta 2005, zahvaljujoč delu profesorja Briana Kalta z michiganske državne univerze.

V eseju z naslovom “Popoln zločin” je Brian poudaril, da čeprav je večina parka v državi Wyoming, manjši del pa sega v Montano in Idaho. Kongres meni, da je ves park pod kontrolo Wyominga in prav zato se pojavljajo določeni problemi.

Na omenjenih manjših območjih Yellowstona, ki se nahajajo v Idahu, se kriminal na teh lokacijah lahko vrši in to nekaznovano. Razlog je v tem, da ima storilec zločina pravico do sojenja pred poroto države in okrožja, v katerem je bil storjen zločin. Isti zakon, ki je bil sprejet leta 1789, pravzaprav vsem omogoča pravično sojenje.

Ampak če bi bilo kaznivo dejanje storjeno v tem delu Yellowstona, bi osumljencu morali soditi v Idahu, porota pa bi morala biti sestavljena iz prebivalcev Idaha in Wyominga. Toda takšne žirije ni mogoče oblikovati, saj na tem območju ni prebivalcev. Predel Montane, ki spada v okvir Yellowstona, pa ima samo nekaj prebivalcev.

Na srečo ni še nihče preizkusil, kako ta praznina dejansko deluje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine