18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Drzne tatvine se ponavljajo, največkrat na delu “telekomunikacijski delavci”

Piše: C. R.

Policisti  so  bili  včeraj popoldan obveščeni  o drzni tatvini, ki je bila izvršena  okoli  10.  ure  v  Kisovcu. Neznani storilec je na domu zamotili oškodovanko  s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Med tem je starejši  oškodovanki  iz  hiše  odtujil  nekaj  sto  evrov gotovine.  Opis storilca:  moški  srednjih  let, višje postave, s kirurško masko. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

“Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš,  ki  jih  storilci  izvršujejo  na  zelo  prefinjen  in pretkan način, oškodovance  pa  zavedejo  do  te  mere,  da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo,  da  so  bili  okradeni.  O  omenjenih  dogodkih  smo že večkrat poročali  tudi  v  medijih,  vendar  opažamo  da so ljudje še vedno premalo previdni  ali  pozorni  do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.  Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom  (bodisi  da  so  serviserji,  bodisi  da so prišli odkupit staro železo,  da  prihajajo  iz  elektro  službe  in si ogledujejo teren, kje bi postavili  nove  daljnovode,   da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih  tako  zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo  odsotnost  takrat  izkoristijo  drugi  storilci in v času pogovora vstopijo  v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa  se  vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom  tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves  čas  pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj
zaklenejo  hišo,  ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«.  Ob  tem  pa  naj  bodo  pozorni  na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter  vozilo  s  katerim  so  se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila),” sporoča policija.

Vir: PU Ljubljana

 

Sorodne vsebine