4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Drzne tatvine se nadaljujejo – znova »nasrali« stanovalca z gradbenimi deli

Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini v Pijavi Gorici. Neznani storilec  je  na  domu  zamotil oškodovanca s pogovorom o izvedbi gradbenih del.  Drugi  trije  storilci so med tem iz hiše odtujili nakit in  lastnika oškodovali za okoli 1000 evrov.  S kraja so se storilci odpeljali z vozilom sive  barve.  Policisti  glede  okoliščin  kaznivega  dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Opis  enega  izmed  storilcev: moški star okoli 40 let, suhe postave, visok okoli 175 cm, oblečen v črna dolga oblačila.

 

Na  območju  Vrhnike  je  neznani  storilec  na  domu zamotil oškodovanca s pogovorom  o  izvedbi telekomunikacijskih del, drugi storilec je med tem iz hiše odtujili gotovino in  lastnika oškodovali za okoli 1300 evrov. S kraja sta  se  storilca odpeljala z vozilom bele barve. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Opis  enega  izmed  storilcev:   moški, visok, suhe postave, oblečen v črno majico.

Popoldan je prišla v vas Gornje Vreme mlajša ženska, stara okoli 30-let. Starejšo domačinko je spraševala, če se prodaja kakšna starejša stanovanjska hiša. Med pogovorom je prosila, če lahko gre na WC, kar ji je domačinka dovolila in jo samo pustila v stanovanjski hiši. Neznanka je to izkoristila, pregledala torbico, obešeno na hodniku, in iz denarnice ukradla gotovino. Zatem se je s kraja odpeljala z večjim sivim osebnim avtomobilom.                                                         

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš,  ki  jih  storilci  izvršujejo  na  zelo  prefinjen  in pretkan način, oškodovance  pa  zavedejo  do  te  mere,  da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo,  da  so  bili  okradeni.  O  omenjenih  dogodkih  smo že večkrat poročali  tudi  v  medijih,  vendar  opažamo  da so ljudje še vedno premalo previdni  ali  pozorni  do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.  Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom  (bodisi  da  so  serviserji,  bodisi  da so prišli odkupit staro železo,  da  prihajajo  iz  elektro  službe  in si ogledujejo teren, kje bi postavili  nove  daljnovode,   da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih  tako  zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo  odsotnost  takrat  izkoristijo  drugi  storilci in v času pogovora vstopijo  v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa  se  vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

“Žrtve drznih tatvin na domovih so pogosto starejše osebe na osamljenih krajih, tatvine pa se največkrat zgodijo dopoldne. Lastniki naj zaklepajo vrata hiš in stanovanj, tudi ko so doma. V odsotnosti pa naj zaprejo okna in pospravijo vredne stvari. Svetujemo tudi, naj lastniki v svoji odsotnosti doma pustijo prižgano luč, s sosedi pa naj se dogovorijo, da bodo pozorni tudi na njihov dom. Doma naj ne hranijo večjih vsot denarja in naj neznancev ne spuščajo v hišo. Vse prosimo, da so pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma, v primeru, da se takšne osebe pojavijo, pa o tem čim prej obvestijo policijo na 113.     V Ankaranu je nekdo vlomil v prikolico in iz nje ukradel torbico z dokumenti in 300 evri gotovine,” še sporočajo s policije.

Občanom  policija svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves  čas  pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo,  ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«.  Ob  tem  pa  naj  bodo  pozorni  na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter  vozilo  s  katerim  so  se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V  kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Ljubljanski  policisti pa so izsledili in prijeli osumljenko tatvin, ki jih je izvršila  na  območju  Bežigrada,  10.  7. 2019. Kot smo poročali v kroniki dogodkov  (11. 7. 2019), je 38-letna osumljenka, drž. R. Slovenije, zato da bi  s  kraja lahko zbežala, ko je bila zalotena pri tatvini, uporabila silo in  v enem primeru ugriznila varnostnika, v drugem pa prodajalki, pri čemer so  bili   vsi  lažje  poškodovani.  Slednja je bila včeraj zaradi izdanega sklepa  o  priporu s strani sodišča v Ljubljani (zaradi preteklih izvršenih premoženjskih  kaznivih  dejanj)  privedena  v  Zavod  za prestajanje kazni
zapora na Igu.

Na  območju  Vrhnike  je  neznani  storilec  vlomil  v hišo, od koder pa ni ničesar odtujil. Nastalo je za okoli 50 evrov materialne škode- 

Ljubljanski policisti pa so obravnavali 5 vlomov v vozila. Iz njih so odtujili predvsem osebne predmete, gotovino in električno orodje. V enem primeru iz vozila niso odtujili ničesar. Vrednejših  predmetov nepuščajte v vozilih na vidnem mestu, vozila naj bodo parkirana na urejenih, osvetljenih  parkiriščih.

Na  Blejski  Dobravi  je  bil odtujen električni vodnik, na Ulici Nikole Tesle v Kranju pa poškodovano steklo na gostinskem obratu, so sporočili iz kranjske policijske uprave.

Podobna tatvina se je zgodila tudi na Štajerskem. Neznani  storilec je v sredo, 17. 7. 2019, med 23.00 in 23.30, pristopil do ograjenega  skladišča podjetja v Kidričevem. Na zahodni strani je odstranil panelno  ograjo  in na ta način vstopil na dvorišče, od tam pa odtujil osem kolutov komunikacijskega požarnega kabla, oranžno modre barve, proizvajalca LAPP ÖLFLEX. Materialna škoda znaša okoli 12.000 evrov.

Popoldan so policisti na mejnem prehodu Dragonja, na izstopu iz države, odkrili ukradeno vozilo. Osebni avto znamke Audi, tip Q7, nemških registrskih številk, je vozil 31-letni državljan Srbije. Pri preverjanju osebe in vozila v evidencah je ugotovljeno, da je za vozilom razpisan ukrep ‘zaseg vozila’, razpisnica Italija. Vozilo je trenutno v lasti leasing hiše iz Nemčije. Policisti vsa dejstva še preverjajo.
                                                                      
                                            
                                                                      

Zadnje novice

Sorodne vsebine