13.7 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Dolenjski policisti vendarle ujeli roparja iz Mirne

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 47 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 160 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri sta se dva udeleženca lažje poškodovala, in dve prometni nesreči, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestnoprometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi devetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požara, sprožitve signalno varnostne naprave in nezakonitega prehoda državne meje.

 

Drugega oktobra nekaj pred 17. uro so bili policisti obveščeni o poskusu ropa bančne ustanove na Mirni. Zamaskirani storilec je vstopil v banko, od uslužbenke zahteval, da mu izroči denar, grožnje pa podkrepil s predmetom, podobnim pištoli. Denarja mu uslužbenka ni izročila, storilec pa je še pred prihodom policistov pobegnil. Kriminalisti in policisti so takoj pričeli s preiskavo in aktivnostmi za izsleditev storilca. Med preiskavo so ugotovili, da je poskusa ropa osumljen 31-letni moški iz okolice Trebnjega. 29. 10. so mu odvzeli prostost in odredili pridržanje. Pridobili so odredbo sodišča in na naslovu njegovega bivanja opravili hišno preiskavo, med katero so našli in zasegli tudi imitacijo pištole, s katero je grozil. Zoper 31-letnega moškega bodo po zaključeni preiskavi na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja ropa.

V okolici Trebnjega je nekdo vlomil v gospodarski objekt ob stanovanjski hiši in odtujil motorno žago, kosilnico, škropilnico in tri kardane. Med 27. 10. in 29. 10. je na delovišču v Ždinji vasi neznanec iz dveh delovnih strojev in dveh tovornih vozil odtujil osem akumulatorjev. Škode je za okoli 2400 evrov.

Sevniški policisti so bili okoli 8.30 obveščeni o prometni nesreči pri Krmelju. Opravili so ogled, zbrali obvestila in po prvih ugotovitvah je 69-letni voznik vozil osebni avtomobil iz smeri Krmelja proti Križišču. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad vozilom in s ceste zapeljal v potok. Lažje poškodovanega voznika in 61-letno potnico so oskrbeli v bolnišnici. Policisti okoliščine nesreče še preiskujejo.

Policisti na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju so v preteklih letih v dneh pred praznikom dneva spomina na mrtve na parkirnih prostorih pokopališč obravnavali primere tatvin iz odklenjenih vozil in vlomov, ko so oškodovanci na vidnih mestih v avtomobilih puščali predmete. Občane pozivamo, naj poskrbijo za varnost svojega premoženja. Vozila naj skrbno zaklepajo, na sedežih, armaturnih ploščah in v prtljažniku pa ne puščajo predmetov.

Predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, so lahko vaba za storilce, povzročena škoda na vozilu pa bo v tem primeru zaradi vloma večja, kot je vrednost ukradenih predmetov. Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, naj ne nosijo denarnic, mobilnih telefonov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah in naj teh predmetov ne puščajo brez nadzora.

Ob odhodu od doma naj skrbno zapirajo okna in zaklepajo vrata, ključev vrat pa naj ne odlagajo na tako imenovana “skrita mesta” (pod predpražnikom, pod lončkom za rože ipd.). Opozarjamo tudi na primerno hrambo denarja in vrednejšega nakita (hramba v sefih). Naše izkušnje kažejo, da so pri učinkovitemu preprečevanju vlomov v stanovanja in stanovanjske hiše nepogrešljivi dobri sosedski odnosi. Ob odhodu od doma poprosimo sosede, da so pozorni na našo hišo, ob pojavu sumljivih oseb ali vozil pa naj takoj pokličejo na številko 113 in policistom sporočijo opis sumljivih oseb in registrsko številko vozila. Policisti se bodo odzvali in preverili okoliščine.

Kljub številnim opozorilom o posledicah vožnje pod vplivom alkohola policisti dnevno obravnavajo prometne nesreče in prekrške, ki jih povzročijo pijani vozniki. Razmere na tem področju so zaskrbljujoče, zato ponovno opozarjamo vse voznike, da za volan sedejo le povsem trezni in spočiti ter dosledno upoštevajo cestno prometna pravila. V tem obdobju se običajno poveča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, zato k večji previdnosti pozivamo tako pešce, kot voznike osebnih avtomobilov. Nekateri se bodo v teh dneh na bližnja pokopališča odpravili peš. Poskrbijo naj za svojo vidnost z nošenjem svetlih oblačil ali z uporabo svetlobnih teles. Na pešce naj bodo še posebej pozorni vozniki, odstopijo naj jim prednost, v bližini prehodov za pešce naj zmanjšajo hitrost in skušajo predvideti ravnanja preostalih udeležencev v prometu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine