17.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Do konca maja s poostrenim nadzorom za večjo varnost kolesarjev

Od danes pa do konca maja bo potekala akcija za večjo varnost kolesarjev. Cilj akcije je omogočiti varno kolesarjenje na javnih cestnih površinah, zmanjšati število umrlih in hudo poškodovanih kolesarjev ter povečati uporabo čelade, so v sporočilu za javnost zapisali na spletni strani Generalne policijske uprave (GPU).

Slovenski policisti bodo v tem času poostreno nadzirali kolesarje in spremljali, ali ti spoštujejo cestnoprometne predpise, so zapisali na GPU. Posebno pozornost bodo namenili pravi strani vožnje kolesarjev in vožnji v rdečo luč, pa tudi na upoštevanju ostalih pravil vožnje, vožnji po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, uporabi zaščitnih sredstev, kot so kolesarske čelade, izsiljevanju prednosti in uporabi mobilnega telefona med vožnjo. Ta je lahko med vožnjo s kolesom zelo nevarna, opozarjajo na Generalni policijski upravi.

Policisti pa ne bodo spremljali le kolesarjev. Kot so zapisali v sporočilu, bodo pozornost namreč namenili tudi odnosu ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožajo kolesarje.

V akciji sodeluje več ministrstev, občin, organizacij in društev, akcijo pa vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, so še zapisali na GPU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine