-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Dimniški požar – pazite na kurilne naprave!

Gorenjski  operativno  komunikacijski  center  je v zadnjih 24 urah sprejel osem  obvestil  o  prometnih  nesrečah, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in nasilje v družini. Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo.

Škofjeloški  policisti  so  včeraj  popoldan obravnavali prometno nesrečo z udeležbo otroka kolesarja, ki je iz stranske pešpoti  neprevidno  zapeljal  na ulico in trčil v bok osebnega avtomobila. Otrok je uporabljal kolesarsko čelado, v nesreči pa se je lažje poškodoval.

Blejski policisti so včeraj obravnavali  prijavo dimniškega požara na stanovanjskem objektu. Lastnik je popoldan  zakuril drva v peči za ogrevanje, zvečer pa je opazil iskrenje iz dimnika. V dogodku ni prišlo do požara. Materialna škoda ni nastala.

V  večini  prijav  dimniških  požarov iz prejšnje kurilne sezone materialna škoda ni nastala, saj se ogenj ni razširil na druge dele objektov, ni pa to pravilo.  Dogodki  so  bili večinoma posledica nepravilnega odzračevanja in vžiga  dimnih  saj  v  dimnikih,  ki je lahko posledica nerednega čiščenja, daljše  neuporabe  kurilne  naprave  in nato ponovne uporabe brez ustreznih predhodnih  pregledov  oziroma zaradi dotrajanosti ali nestrokovne vgradnje dimnih naprav.

V  bližini dimnika in kurilnih naprav se ne odlaga gorljivih stvari, tla in stene  okoli kurilne naprave pa naj bodo iz negorljivih materialov. Svetuje se tudi uporaba detektorjev ogljikovega monoksida. Pri gorenju namreč lahko pride do nepopolnega gorenja in posledično izhajanja ogljikovega dioksida v prostor, ki je v določenih količinah smrtno nevaren.

Če  je  prišlo do dimniškega požara se kurilne naprave do celovite sanacije in opravljenih pregledov ne sme uporabljati.

V  primeru  požara  takoj  pokličite  na  interventno številko 112, ker pri gorenju  nastajajo  visoke  temperature in lahko pride bodisi do poka dimne tuljave  in  posledično izhajanja dimnih produktov v prostor ali pa tudi do pregretja predmetov okoli dimnika in posledično do požara v prostoru.
Občan je pri oranju njive v Pevnem na škofjeloškem območju  včeraj našel mino. Predmet, identificiran je bil kot vadbena mina, so na kraju prevzeli strokovnjaki za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Takih predmetov se ne dotikamo, o najdbi takoj obvestimo regijski center za obveščanje  na  številko 112 ali policijo na številko 113 in se odmaknemo z območja  najdbe.  Do  prihoda pristojnih tudi ničesar ne premikamo in druge opozorimo na nevarnost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine