13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Deževje je največ preglavic in škode povzročilo na širšem goriškem področju

Zadnje deževje je največ preglavic in škode povzročilo na  širšem goriškem področju in sicer v občinah:  Ajdovščina, Renče Vogrsko, Miren Kostanjevica in mestni občini Nova Gorica.  V popoldanskih urah so  gasilci in pripadniki CZ preverjali stanje na terenu, črpali vodo iz kletnih in drugih prostorov, predvsem pa spremljali stanje zemeljskih plazov in podorov. Sploh na mestih, kjer so ogroženi tudi objekti.  Tako so prekrili s folijo usad pod hišo v naselju Tabor (nad naseljem Potok)  pri Dornberku v mestni občini Nova Gorica.  Sicer pa so bili v okolici tega usada v preteklosti že številni plazovi in podori.

 

 V drugem naselju pri Dornberku, v  Dragi,  pa  je zemeljski  plaz zadel   gospodarski objekt  (farmo za vzgojo kokoši nesnic) in podrl eno izmed sten. Na srečo je bil objekt prazen, saj so ravno pred dnevi oddali 12.000  mladih kokoši. Sicer pa v zadnjih 50 letih na tem mestu ni bilo podobnega plazu, je povedal gospodar.

 V Lokah pri Novi Gorici je voda zalila proizvodni obrat Peloz.

Obilno deževje je ogromno preglavic povzročilo tudi krajem v občini Renče Vogrsko. Tokrat  ni  bila glavni vir težav reka Vipava, ampak številni okoliški hudourniki, ki so odnašali vse pred seboj in zalivali objekte. 

Na srečo je reka Vipava ostala, vsaj v večjem delu, v strugi tudi v občini Miren Kostanjevica.  

 V občini Ajdovščina so aktivna  društva obeh sosednjih  gasilskih zvez: Ajdovščina in Vipava,  ter tudi vsa druga, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja.  Za kmetijo Čebron v Brjah, kjer se običajno pase več kot 200 glav živine,  je nastalo pravo jezero.  Naravni požiralnik kamor se običajno steka voda in nato odteče v reko Vipavo je povsem zamašilo. Voda je naraščala, poplavila tudi skladiščeno krmo in se bližala živalim.  Iz regijskega skladišča CZ pripeljana  visoko zmogljiva  muljna črpalka   (ta omogoča črpanje 15 kubičnih metrov vode na minuto) je položaj, za zdaj, zelo izboljšala.

Na udaru hudournikov je bila tudi  industrijska cona v Batujah. Pozno popoldan pa je nekatere kraje pobelila še toča.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine