14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Ceste precej bolj prazne, zato pa nekateri po njih drvijo kot »sneta sekira«!

Minuli teden so policisti Postaje prometne policije Ljubljana pri nadzoru prometa na avtocestnem križu ugotavljali tudi prekoračitve hitrosti. Pri tem so zaznali tudi tri voznike osebnih vozil, ki so na avtocesti, kjer je omejitev hitrosti 130 km/h, vozili krepko čez 200 km/h. Za navedeni prekršek je predpisana globa v višini 1200 evrov in 9 kazenskih točk.

 

Enega od primerkov voznikov, ki so krepko pohodili plin, si lahko ogledate tudi na fotografiji. Na avtocesti, kjer je omejitev 130 kilometrov na uro, je “stegnil” kar 245 kilometrov na uro, kar je zaznala tudi radarska kamera. Kazenski ukrep seveda sledi.

Kot opozarja policija, so ukrepi za preprečevanje širitve virusa COVID-19 precej spremenili dogajanje v javnem in zasebnem življenju. Kljub temu je na cestah še vedno veliko prometa. Prav tako prihaja do prometnih nesreč in različnih kršitev cestnoprometnih predpisov. “Na Policijski upravi Ljubljana ugotavljamo, da se večina prometnih nesreč pripeti zaradi neprilagojene hitrosti in neupoštevanja pravil prednosti, v povezavi z vožnjo pod vplivom alkohola. Stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč ostaja visoka,” so sporočili iz ljubljanske policije.

Prihajajo tudi lepi pomladni dnevi, ko cesta privabi mnogo motoristov. Vožnja z motorjem sicer ni prepovedana, vam pa odsvetujemo vožnjo, saj so v primeru nesreče tudi zdravniške ekipe omejene. Če se odločite za vožnjo z motorjem, bodite odgovorni, previdni, upoštevajte omejitve hitrosti, poskrbite za vidnost ter uporabljajte zaščitno opremo in čelado.

Vsi udeleženci v prometu se moramo zavedati, da cesta ni poligon in da s svojim nespametnim ravnanjem na cesti ogrožamo ne samo druge udeležence v prometu, ampak v tem času neodgovorno ravnamo tudi zaradi povečane možnosti širjenja okužbe z nalezljivimi boleznimi, opozarjajo policisti.

Kljub temu, da je promet redkejši, se morajo udeleženci v cestnem prometu ravnati po prometnih predpisih. “Policisti opozarjamo, da kljub povečanju izvajanja drugih nalog, urejanje in nadzor cestnega prometa ostaja ena izmed naših prioritet in bomo zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov dosledno ukrepali.”

Nesrečo, v kateri je glavno vlogo odigrala opitost, so včeraj obravnavali v Ljubljani. “Včeraj, nekaj po 6. uri smo bili obveščeni o prometni nesreči na Klopčičevi ulici v Ljubljani. Nesrečo je povzročila voznica osebnega vozila, ki je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo zapeljala izven vozišča in trčila v pravilno parkirano vozilo. V dogodku se ni poškodovala, policisti pa so med postopkom ugotovili, da je vozila pod vplivom alkohola (0,86 mg/l), zato so ji odvzeli vozniško dovoljenje in zoper njo podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče,” so še sporočili s PU Ljubljana.

Gorenjski  prometni policisti pa so danes ponoči v Kranju obravnavali  nesrečo  voznika,  ki  je zaradi kombinacije alkohola, drog in neprilagojene hitrosti povzročil prometno nesrečo s samoudeležbo. Preizkus alkoholiziranosti je pri njem pokazal rezultat 0,80 mg/l alkohola, hitri test na prepovedane droge pa na prisotnost kokaina. Vozniku je bil odrejen tudi strokovni pregled. Iz prometa je bil izločen. “Gre za dejavnike, ki na cestah ubijajo. Voznike pozivamo k varni udeležbi v prometu in preprečevanju tveganj, ki povzročajo in vodijo v nesreče,” sporočajo iz kranjske policijske uprave.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine