11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Celjski policisti po štirih letih preiskali srhljivo zgodbo: umor in s tem povezano zavarovalniško goljufijo

Na celjski policijski upravi so danes predstavili podrobnosti kriminalistične preiskave, po kateri so zaradi suma umora pred štirimi leti v okolici Žalca ovadili 29-letnika, ki je tudi med osumljenimi za poskus zavarovalniške goljufije z odrezano roko. Moški naj bi marca 2015 umoril 24-letno dekle, smrt pa prikazal kot nesrečo med čiščenjem orožja.

 

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Celje Milan Vogrinec, so ugotovitve ob ogledu kraja dejanja pred štirimi leti nakazovala, da bi lahko šlo za tragično nenaklepno kaznivo dejanje. Kot vselej, so kljub temu, tudi v tem primeru nadaljevali temeljito preiskavo.

Pozneje so začeli zaznavati določena neskladja, zato so začeli pridobivati večje število odredb iz pristojnega sodišča ter za pridobitev različnih dokazov začeli sodelovati s tujimi varnostnimi organi. Med drugim so za mednarodno pravno pomoč in dokumentiranje določenih dokazov zaprosili tudi ameriške pravosodne organe.

“Čeprav zgleda, da je preiskava potekala dolgo, smo vseskozi aktivno preiskovali zadevo, na kateri je delalo večje število kriminalistov. Opravili smo več kot 80 razgovorov, zasegli večje količine podatkov ter zbirali vse koristne informacije, ki bi lahko kakorkoli potrdile ali ovrgle naš sum naklepnega kaznivega dejanja,” je pojasnil Vogrinec.

Ob tem je poudaril, da je osumljeni zelo uspešno manipuliral z bližnjimi in jim ves čas prikazoval, da gre za naključen dogodek, a so nekateri med njimi v zadnjem obdobju to spoznali in so policistom pojasnili določene okoliščine, na podlagi katerih so zbrali nove dokaze. Skupaj z že zbranimi dokazi iz preteklosti so podali kazensko ovadbo zaradi naklepnega kaznivega dejanja umora.

Vogrinec je poudaril, da je šlo v konkretnem primeru za zelo zahtevno preiskavo, saj gre tako pri naklepnem kot pri nenaklepnem za enak način izvršitve dejanja, razlike so v malenkostih, predvsem pa v motivu za kaznivo dejanje. Na koncu so kot motiv za umor ugotovili zahrbtnost in koristoljubje.

Dodal je še, da bi lahko primer zaključili kot nenaklepno dejanje, a bi šlo v tem primeru za veliko nižjo kazen, kar ne bi bilo prav, saj po izrečeni sodbi ne bi bilo več mogoče preiskovati hujšega kaznivega dejanja.

Celjski kriminalist ni želel komentirati informacij o tem, da naj bi bil osumljeni povezan z mednarodnimi kriminalnimi združbami in da se je zato želel rešiti dekleta, ki naj bi za to zvedelo, je pa potrdil, da je med njima prihajalo do določenih nesporazumov. Prav tako nima informacij, da bi bil tajni policijski sodelavec.

Preiskava je bila še toliko težja, ker osumljeni ves ta čas z njimi ni sodeloval, je dodal Vogrinec. V zvezi z letošnjim dogodkom, v katerega je vpleten 29-letnik, pa je povedal, da so se s kolegi v Ljubljani sicer sestali, a gre za dve povsem nepovezani dejanji. Se je pa medtem vmes zgodil še en dogodek, ki je pripomogel k temu, da so nekateri ljudje, ki so bili zmanipulirani, izpovedovali nove okoliščine.

“Osumljeni je namreč zagrešil tudi goljufijo na škodo matere umorjene, za katero je bila kazenska ovadba podana šele lani,” je dejal Vogrinec in potrdil, da je imelo dekle sklenjeno življenjsko zavarovanje, za katerega so bili upravičenci njeni starši, ki pa pri sklenitvi zavarovalne police niso imeli nobene vloge, saj jo je sklenila sama.

Osumljeni je sicer od 7. marca v priporu zaradi zavarovalniške goljufije. Štirje osumljenci iz Ljubljane so namreč pri petih zavarovalnicah sklenili zavarovalne police za nezgodno in življenjsko zavarovanje ter nato zahtevali odškodnino, ko si je 21-letnica namerno odrezala roko nad zapestjem. Zadeva je trenutno v fazi sodne preiskave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine