14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Cel kup pogrešanih planincev

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih dveh dneh prejel 14 obvestil o prometnih nesrečah, devet prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter pet v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivega dejanja tatvina, vlom, poškodovanja tuje stvari in ponareditve denarja.

 

V zadnjih dveh dneh sta se na gorenjskih cestah zgodili dve prometni nesreči s telesnimi poškodbami. Mlajša oseba je s kolesom padla v Zgornjih Gorjah, drugi kolesar pa je bil samoudeležen v nesreči na Bledu. Oba sta po podatkih policije utrpela lahke telesne poškodbe.

Radovljiški policisti so v torek popoldan v Podnartu obravnavali prometno nesrečo na prehodu ceste čez železniško progo. V nesreči je bil udeležen voznik tovornega vozila, ki je bil na prehodu v trenutku, ko so se zapornice začele spuščati. Zaradi nepravilne vožnje z vozilom na prehodu ceste čez železniško progo policisti proti vozniku vodijo prekrškovni postopek.

Kakšna mora biti vožnja z vozilom na prehodu ceste čez železniško progo?

(1)    Na prehodu ceste čez železniško progo ima vlak prednost pred vsemi udeleženci cestnega prometa.

(2)    Udeleženec cestnega prometa se mora ustaviti pred prehodom čez železniško progo:

  1. 1. ko svetlobni znaki naznanjajo prihod vlaka oziroma da se bodo zapornice ali polzapornice začele spuščati;
  1. 2. ko se zapornice ali polzapornice spuščajo ali so že spuščene;
  2. 3. ko ustavlja promet pooblaščeni železniški delavec s predpisanim znakom;
  1. 4. na nezavarovanem prehodu pa tudi, ko se prehodu približuje vlak, čeprav udeleženec cestnega prometa na to ni posebej opozorjen. Progo sme prečkati šele, ko se prepriča, da se prehodu ne približuje vlak.

(3)    Z globo 200 eurov se kaznuje za prekršek udeleženec cestnega prometa, razen voznika motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbo drugega  odstavka tega člena.

(4)    Z globo 500 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbo drugega odstavka. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk.

Neznani storilec je v torek ponoči na Ulici Tuga Vidmarja v Kranju vlomil v prostore društva in odtujil manjši znesek menjalnega denarja ter nekaj pijače.

Na območju Kranjske Gore so kriminalisti včeraj obravnavali smrt moškega v zasebnem prostoru. Na pokojniku so našli sledi, ki so značilne za udar električnega toka. Moški je pred smrtjo izvajal inštalacijska dela.

Na območju Radovljice pa so policisti včeraj pozno zvečer obravnavali povoženje osebe na železnici. Okoliščine policisti še preverjajo.

Policisti so v minulih dveh dneh sprejeli dve prijavi pogrešitve oseb v gorah. Obe sta se zaključili brez intervencije, ker so bile osebe že prej najdene.

V torek zvečer so oskrbniki doma na Planiki sporočili, da pogrešajo tri tujce, ki so šli opoldan proti Triglavu in se še niso vrnili. Območje je zajelo neurje. Pozneje so pogrešanje preklicali, ko so videli, da se vračajo proti koči. Dva sta v neurju utrpela blažje ozebline.

O podobni prijavi, vendar na drugem koncu, so bili policisti obveščeni tudi včeraj. Sporočeno je bilo, da so pogrešane tri osebe, ki so se zjutraj odpravile v Triglavsko severno steno in se zvečer še vedno niso vrnile. Tudi v tem primeru je bila intervencija preklicana, ker so bile osebe prej najdene.

Prilagajanje ture vremenski napovedi in razvijanju vremena ter obveščanje so v gorah zelo pomembni elementi pri zagotavljanju varnosti in reagiranju na situacije. Zato jih upoštevajte!

Blejski policisti so v torek z občinskimi redarji na območju Bohinja preverjali upoštevanje predpisov o kampiranju. Policisti so ugotovili sedem kršitev tujcev, ki so šotorili na kraju, kjer to ni dovoljeno, ali brez soglasja   lastnika zemljišča. Po izvedenem prekrškovnem postopku so kršitelje napotili na kraje, kjer je kampiranje dovoljeno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine