13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Burna noč za Slovenijo: v Dravogradu po opozorilni sireni spremljajo razmere, ujma pustošila tudi na Primorskem

V Občini Dravograd, kjer je občane ob 4.30 sirena opozorila na nevarnost poplavljanja reke Drave, spremljajo razmere. Trenutno je pretok manjši kot ponoči, okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo, pri pretoku 1700 kubičnih metrov pa je potrebna evakuacija ljudi. Okoli 9. ure v Dravograd prihaja predsednik vlade Marjan Šarec.

 

Sirene so v Dravogradu sprožili, ko je pretok dosegel kritično višino 1350 kubičnih metrov na sekundo. “To je prvi opozorilni znak za nevarnost,” je STA povedal dravograjski podžupan Anton Preksavec. Trenutno so po njegovih besedah razmere obvladljive, je pa Drava prestopila bregove in se razliva. Neposredno so ogroženi objekti ob Ribiški poti in Policijska postaja Dravograd, je davi poročala STA.

“Imamo pa spodbudne podatke Dravskih elektrarn. Sporočajo, da naj bi se pretok gibal do 1600 oziroma do 1700 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da bi mi zadevo s protipoplavnimi ukrepi še lahko zadrževali,” je dejal Preksavec.

Pretok Drave se spreminja, ob 8. uri je znašal 1309 kubičnih metrov na sekundo. V primeru, da preseže 1700 kubičnih metrov, pa je po besedah podžupana potrebna evakuacija ljudi na območju Ribiške poti in območju naselja Meža. Najbolj izpostavljenih je okoli 50 občanov.

Razmere spremljajo tudi v Vuzenici, kjer je bil okoli 8. ure pretok reke Drave 1485 kubičnih metrov na sekundo. Za zdaj voda ni dosegla protipoplavnih zidov in nastavljenih protipoplavnih vreč, je STA povedal župan občine Franjo Golob. V Vuzenici so se odločili, da sirene za nevarnost ne sprožajo, saj so po županovih besedah v neposrednem stiku s prebivalci, ki živijo ob Dravi. Kot pravi, večina danes ni odšla v službe in ves čas spremljajo razmere.

V slovenski Istri ponoči na delu 80 gasilcev

Gasilci v slovenski Istri so imeli minulo noč zaradi okrepljenega južnega vetra obilo dela. Skupaj s koprskimi poklicnimi gasilci je bilo na terenu 80 gasilcev, ki so opravili 55 intervencij, pretežno je šlo za odkrivanje pločevinastih streh in podrta drevesa. Ni pa bilo obilnih padavin, tako da so imeli gasilci manj dela s poplavami.

Kot je za STA pojasnil vodja izmene v Gasilski brigadi Koper Bojan Cepak, je bilo njihovo delo minulo noč najbolj oteženo zaradi južnega vetra. Največ intervencij je bilo zaradi odkrivanja pločevinastih streh, zaradi podrtih dreves je bilo pretrganih nekaj daljnovodov.

Če štejemo še koprske poklicne gasilce, je bilo na terenu skupno 80 gasilcev, ki so ponoči opravili kar 55 intervencij. Kljub povečanemu plimovanju morja pa vetra ni spremljalo obilno deževje, tako da so imeli zaradi poplavljanj manj intervencij. Za morebitne poplave so imeli sicer pripravljene tudi zaščitne vreče. V zadnjih urah so se zadeve po Cepakovi oceni sicer nekoliko umirile.

Tudi delo v koprskem pristanišču teče normalno, saj se veter umirja, so za STA potrdili tudi v pristaniški kapitaniji uprave za pomorstvo. Tudi tu posebnih težav s poplavljanjem obale niso imeli.

Poleg materialne škode je po podatkih uprave za zaščito in reševanje sinoči sunek vetra na Pristaniški ulici v Kopru podrl eno osebo, ki so jo odpeljali v izolsko bolnišnico.

V Ilirski Bistrici zalilo več objektov, veter odkrival strehe, lomil drevje

Neurje je minulo noč pustošilo tudi na območju občine Ilirske Bistrice, kjer so meteorne vode zalile več objektov, veter pa je odkrival strehe in lomil drevesa, je za STA danes povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Ilirska Bistrica Klemen Škrab.

Po Škrabovih besedah so gasilci ponoči posredovali na več kot 30 lokacijah, največkrat zaradi meteornih voda. Odkrilo je pet streh, cestni službi pa so pomagali pri odstranjevanju dreves z lokalnih oz. regionalnih cest.

V mestu Ilirska Bistrica je veter precej škode povzročil v Rozmanovi ulici, kjer je odkrilo novejšo streho stanovanjskega bloka. Razmere v občini so sicer že pod nadzorom, saj se je vreme izboljšalo, vode pa odtekajo. Škodo še ocenjujejo.

Kot je še dejal Škraba, je v intervenciji sodelovalo 57 gasilcev iz Gasilske zveze Ilirska Bistrica.

Zadnje novice

Sorodne vsebine