-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Bo takih sojenj vedno več? Eritrejcu zaradi poskusa uboja lani v Mariboru štiri leta zapora

Eritrejca Andhoma Musseja so danes na mariborskem okrožnem sodišču spoznali za krivega poskusa uboja med napadom na rojaka avgusta lani pri integracijski hiši v Mariboru. Sodnica Tanja Rot mu je izrekla kazen štiri leta zapora, sledila pa je tudi predlogu tožilstva za njegov izgon iz države. Sodba še ni pravnomočna.

 

Po navedbah obtožnice je 26-letni Andhom Musse ponoči 11. avgusta lani poskušal vzeti življenje rojaku Tsegayu Biniamu, s tem ko ga je z ostrim koničastim predmetom večkrat zabodel v zgornji del telesa. Ko je ta pobegnil nazaj v stanovanje, naj bi mu sledil, a se je oškodovanemu uspelo še pravi čas zakleniti.

Sprva mu je tožilstvo očitalo tudi kaznivo dejanje grožnje, saj naj bi grozil še dvema drugima stanovalcema integracijske hiše. A ker sta ti dve osebi med zaslišanjem kot priči na sodišču povedali, da mu tega ne zamerita več in zato odstopata od svojih predlogov za njegov pregon, je tožilka Tadeja Majcen danes umaknila ta del obtožb.

Pri poskusu uboja je še vedno vztrajala, ker ne verjame obdolženemu, da naj bi oškodovanega želel zgolj prestrašiti. V zaključnih besedah je poudarila, da so bile poškodbe resne in bi oškodovanca lahko celo stale življenja.

“Če mu ne bi bila pravočasno nudena zdravniška pomoč, bi bilo lahko ogroženo njegovo življenje,” je med današnjim zaslišanjem v sodni dvorani potrdil tudi izvedenec medicinske stroke Erik Vrabič.

Pred zaključkom dokaznega postopka je sodnica prebrala odločbo notranjega ministrstva, po kateri je bil obdolženemu januarja lani priznan status begunca z mednarodno zaščito. V Slovenijo je prišel nekaj mesecev prej iz Italije v sklopu dogovora o delitvi migrantov med državami EU. Kot je takrat zatrjeval, je domovino zapustil, ker ni več zdržal krutih razmer v vojski in je zato iz nje pobegnil, posledično mu je grozil zapor.

“Boljše, da me tu ubijete, kot pa da me vrnete tja,” je danes ponovil. Povedal je, da je v vojski doživljal grozote, zaradi katerih ima še vedno nočne more, v primeru zapora v Eritreji pa meni, da se bo za njim “izgubila vsaka sled”, dodatno kaznovana bi lahko bila tudi njegova družina.

Tožilka je predlagala pet let zapora, vztrajala pa je tudi pri predlogu izgona iz države. “Njegov status begunca z mednarodno zaščito ne more biti razlog za toleriranje nasilja na ozemlju Slovenije,” je dejala.

Zagovornik Miha Šošić je vztrajal, da ni dokazov, zakaj bi obdolženi hotel napadenega ubiti. Narava poškodb po njegovih besedah kaže, da so nastale ob prerivanju, še vedno tudi ni jasno, s kakšnim predmetom naj bi ga zabodel. “Kvečjemu bi lahko šlo za hudo telesno poškodbo iz malomarnosti,” je ocenil.

Odločno je nasprotoval predlogu tožilstva za izgon iz države. “Slovenija je država, ki spoštuje človekove pravice in ne sme človeka izpostavljati takšnim kršitvam, kot mu grozijo v primeru izgona,” je poudaril.

Sodnica je v obrazložitvi sodbe med drugim povedala, da je iz izpovedb prič razvidno, da je obdolženi sredi noči zvabil oškodovanca iz hiše in ga nato brez povoda napadel z ostrim predmetom, najverjetneje nožem. Ker mu je sledil med begom, po njenih besedah kaže na resnost napada, a glede na njegovo preteklost in bistveno zmanjšano prištevnost, ki mu jo je pripisalo že tožilstvo, mu je izrekla eno leto nižjo zaporno kazen od predloga tožilstva.

Za potrditev predloga za petletni izgon iz države se je Rotova odločila, ker tovrstno dejanje obtoženega po njenih besedah predstavlja nevarnost za državljane Slovenije. Pojasnila je, da to ne pomeni, da bo izgnan v Eritrejo, ampak lahko gre tudi v kakšno drugo evropsko državo. Izgnan naj bi bil po pravnomočnosti sodbe oziroma prestani zaporni kazni.

Sodnica je obenem sledila predlogu tožilstva za podaljšanje pripora zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine