8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Bilanca včerajšnjih neurij: požari zaradi strel, odkrite strehe, zalite kleti, toča razbijala tudi avtomobile

Večerno neurje, ki ponekod vključevalo točo, je zajelo velik del države ter povzročilo veliko gmotno škodo. Uničene so številne strehe, poškodovani avtomobili, toča je poleg objektov ponekod uničila pridelek, ceste, povzročila izpad elektrike in onesnaženje pitne vode. Gasilci in enote zaščite in reševanja so marsikje še na terenu.

 

Neurje je prizadelo številne občine na Koroškem, Savinjsko-šaleškem, Celjskem, tudi Ljubljano in nekatere občine ob njej. Zajelo je tudi Zasavje in območje Trebnjega, pa tudi nekatere občine v Prlekiji.

Gasilci in druge službe so tudi zjutraj in čez dan marsikje še odstranjevali posledice neurja, črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa, čistili zemljine s cestišč, čistili meteorne jaške, odstranjevali posledice zemeljskih plazov. Zaradi neurja je na nekaterih delih države motena oskrba z električno energijo ali pa je potrebno vodo iz pipe prekuhavati.

Na delu so že tudi zavarovalnice, saj je prijav škode ogromno. Zavarovalnice ljudem svetujejo, naj za prijavo škode uporabijo katero od elektronskih poti in se tako izognejo gneči. Pred prijavo naj preverijo kritja na svojih zavarovalnih policah, če je varno in mogoče, lahko posnamejo nekaj fotografij poškodovanih stvari in te fotografije priložijo prijavi. Ljudi tudi mirijo, da jim z oddajo prijave ni treba hiteti, saj kljub tridnevnemu roku zavarovalnica v primeru tovrstnih dogodkov upošteva tudi prijave, prejete po tem roku.

V osrednji Sloveniji je bila toča najhujša v občini Domžale, kjer je na nekaterih avtomobilskih servisih zaradi veliko poškodb že zmanjkalo nadomestnih vetrobranskih stekel. Intervencijske ekipe so bile na terenu do jutranjih ur. Od 7. ure zjutraj so potekali popisi najhuje poškodovanih objektov, opoldne pa so pripadniki tamkajšnjega Centra za zaščito in reševanje začeli s sanacijo najhuje poškodovanih zgradb.

Gasilcem z domžalskega je danes na pomoč priskočilo 100 ljubljanskih gasilcev. Občinski štab civilne zaščite bo popoldne obiskal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Na Koroškem je neurje največ težav povzročilo na območju Prevalj, Mežice, Raven na Koroškem in Črne na Koroškem. Tudi tam je padala večja toča, ki je ponekod uničila ves pridelek, so poročale Koroške novice. Več objektov je zalilo, ponekod je bila prekinjena tudi oskrba z električno energijo, na cesto Črna na Koroškem-Šentvid pa se je vsul zemeljski plaz.

Na Prevaljah je sredino neurje povzročilo za več kot 300.000 evrov škode. Meteorne vode so zalile kotlovnico podružnične osnovne šole v Lešah, več kilometrov občinskih cest pa je bilo neprevoznih, je za STA povedal prevaljski župan Matic Tasič. Še vedno poteka tudi sanacija več plazov, ki so se sprožili med neurjem. Po oceni župana bodo za odpravo posledic neurja, ki je že tretje zapored v zadnjih 14 dneh, potrebovali med milijon in dva milijona evrov. Toča v velikosti lešnika je tam uničila tudi nekaj pridelkov na njivah, prekinjena pa je bila tudi oskrba z električno energijo.

V Zasavju je bilo najhuje v občini Hrastnik, kjer je neurje s točo najmočneje prizadelo kraje Čeče, Boben in Turje. Tam je bilo ogroženih več hiš. Potok Boben je prestopil bregove in začel teči po cesti, gasilci pa so morali čistiti cestišča, na katerih je zastajala voda. V Trbovljah so gasilci odmašili kar nekaj odtočnih jaškov in občanom nudili pomoč pri čiščenju ter s protipoplavnimi vrečami zavarovali en objekt.

V Savinjski regiji je sredino neurje najbolj prizadelo Laško, kjer je prav tako klestila toča. Najhuje je v krajevni skupnosti Rečica, ki se je znašla pod vodo, veliko stranskih cest je neprevoznih, zalite so tudi številne trgovine. Škodo tam še popisujejo, štab civilne zaščite pa je že začel s sanacijo, ki bo na cestah, med katerimi so nekatere popolnoma uničene, potekala nekaj dni. Tudi tam so se sprožili številni plazovi. V občini Žalec je zaradi povišane motnosti pitne vode po neurju vodo treba prekuhavati.

Deroča voda je tam odnesla več odsekov cest in podrla več dreves. Evakuirali so tudi skupino tabornikov, ki jih je zalila voda. Zaradi udara strele med neurjem je zagorela tudi stanovanjska hiša v Slatini pri Ponikvi.

V Velenju je poplavilo na več lokacijah. Narasli vodotoki so sprali bankine ob številnih občinskih cestah in podrli več dreves, so sporočili s tamkajšnje občine. Gasilci so črpali vodo iz objektov in nadzorovali vodotoke, izvlekli so vozilo, ki je obstalo v vodi in odstranjevali podrta drevesa ter postavili bariere za obrambo pred vodo. Posledice neurja delavci komunalnih služb in koncesionarji odpravljajo tudi danes. Nastalo škodo tam še ocenjujejo.

V Občini Polzela so gasilci odstranili več dreves, prečrpali vodo iz 11 objektov, preusmerjali tok meteorne vode ter pogasili požar na transformatorju. Nekatere enote posledice neurja danes tudi tam še odpravljajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine