3 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Angležinja zmedeno tavala okoli Bohinjskega jezera

Gorenjski  operativno  komunikacijski  center  je v zadnjih 24 urah sprejel osem  obvestil  o  prometnih  nesrečah z materialno škodo, po eno prijavo o kršitvah  predpisov  o  javnem  redu in miru na javnem kraju ter v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in  poškodovanje  tuje  stvari.  Zaradi  vožnje  brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo, enemu vozniku, ki so ga tržiški policisti  ob  polnoči  obravnavali  v  Potarjah  na  območju Tržiča, pa so prepovedali nadaljnjo vožnjo zaradi prisotnosti drog v organizmu.

Neznani  storilec  je  v zadnjem tednu v Kranjski dolini na Pokljuki vlomil  v  počitniški  objekt  ter  odtujil  dva akumulatorja in razdelilno omarico.  Bolj  ko  se  bodo vremenske razmere slabšale in bo zapadel sneg, bolj  bodo  na  udaru  počitniški objekti na bolj odročnih mestih. Lastniki zato še pravočasno poskrbite za ustrezno varovanje nepremičnine in lastnine ter  redne  kontrole. Vzpostavite tudi kontakte z gozdnimi delavci na vašem območju, lovci itd.

Blejski  policisti  so  včeraj  popoldan  v  sodelovanju  z bohinjskimi gorskimi reševalci pomagali državljanki Velike Britanije, ki se je  v  dežju  in  megli  izgubila na območju Stare Fužine. Neorientirana je obstala  na območju razgledišča na Peči, lokacijo pa so policisti pridobili v  razgovoru  z  njo,  ko  jim  je na njihovo zaprosilo poslala fotografije okolice,  kjer  se  nahaja  in  GPS  koordinate  na telefonu. Do vasi so jo pospremili gorski reševalci.

Neorientiranost na težje dostopnem terenu in v gorah je lahko resna težava. Tudi  neizkušen  planinec  bo  zelo verjetno našel pravo izhodišče za turo, težje bo na križanjih poti potem izbral tisto pravo, če se na turo ni dobro pripravil.  Zato  je  treba dobro vedeti kam gremo, kakšen je predviden čas hoje,  na  kakšno  višino  pridemo,  katere gore so v okolici in spremljati oznake na poteh.

Zahtevnost vsake, tudi lažje ture v gore, se nevarno poveča ob:
   – slabi pripravi,
   – zmanjšani vidljivosti,
   – nepoznavanju terena,
   – neznanju orientacije,
   – pomanjkanju oznak na poti.

Na nevarnih mestih je izguba orientacije lahko smrtno nevarna! V slabem vremenu se ne odpravite v gore!

Zadnje novice

Sorodne vsebine