6.5 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

AMZS z izborom Najboljši za volanom v iskanje odličnih mladih voznikov

AMZS vabi mlade voznike do 24. leta k sodelovanju v izboru najboljšega mladega voznika v Sloveniji. Izbirali ga bodo s preizkusom poznavanja cestnoprometnih predpisov in prve pomoči, najboljših 100 pa se bo nato pomerilo v praktičnem delu tekmovanja v centru varne vožnje. Zmagovalec bo v brezplačno enoletno uporabo dobil osebni avtomobil.

 

Praznih rok ne bodo ostali niti drugi udeleženci finalnega tekmovanja, saj jih med drugim čakajo darilni boni, kamera, športna ura in kolesarske čelade. Finalisti, še posebej pa zmagovalec, bodo postali tudi mladi ambasadorji varne vožnje.

Zainteresirani mladi vozniki z opravljenim programom dodatnega programa usposabljanja voznikov začetnikov lahko tako do 30. aprila rešijo preizkus na spletni strani www.najboljsizavolanom.si, najboljših 100 pa se bo v spretnostih in vozniških preizkušnjah nato pomerilo še v praktičnem delu tekmovanja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Glavni namen izbora je spodbuditi mlade, da o vožnji avtomobila razmišljajo, se zavedajo pasti vožnje in se znajo izogniti nevarnostim. Organizatorji želijo mlade tudi spodbuditi, da bi svoje znanje prenašali naprej. Vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje Manuel Pungertnik je izpostavil, da je pomembna naloga izbora tudi spodbujanje strpnosti in kulture vožnje, saj lahko le na ta način izboljšamo prometno varnost.

Starejši vozniki so do mladih velikokrat pretirano kritični, je za STA dejal Pungertnik. Po njegovih izkušnjah marsikateri mladi velikokrat bolje poznajo nove tehnologije v avtomobilih. “Mladi morajo imeti možnost, da pridobivajo izkušnje, samo na ta način bodo za volanom vedno boljši. Drugi vozniki smo jim pri tem dolžni pomagati. Pri tem je pomembno, da mlade tudi pohvalimo,” je opozoril.

Mladim manjka izkušenj, v veliki večini pa so zelo pazljivi vozniki in ne precenjujejo svojih sposobnosti, opaža inštruktor vožnje. Problem pa je, ker se ne zavedajo nevarnosti ceste. Zato v šoli vožnje promovirajo vožnjo s spremljevalcem, saj lahko starši s poučevanjem aktivno in pozitivno vplivajo na otroka.

Lani je v izboru Najboljši za volanom sodelovalo 1500 mladih voznikov, več fantov kot deklet. Pungertnik ocenjuje, da se dekleta še vedno ne želijo izpostavljati, kljub temu da je kakovost voznic pri nas na zelo visoki ravni. Kot je pojasnil, je izbor zasnovan tako, da iščejo širok spekter znanj, ne le tehnike in dinamike. Voznicam nudijo priložnost, da ovržejo stereotip o tem, kdo je boljši voznik, in dokažejo, da so tudi one za volanom izjemno dobre.

Dober voznik pa mora poleg poznavanja cestnoprometnih predpisov in znanja ukrepanja v prometni nesreči obvladati tudi znanje prve pomoči. V Rdečem križu Slovenije ugotavljajo, da je še vedno zelo majhen delež ljudi pripravljen nuditi prvo pomoč. Ocenjujejo, da je eden od vzrokov gotovo premajhno zaupanje v svoje znanje nudenja prve pomoči, zato si že desetletja prizadevajo za obvezno obnavljanje usposabljanja nudenja prve pomoči vsaj vsakih pet let.

AMZS izbor Najboljši za volanom izvaja tudi kot del širše in globalne zaveze Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), ki spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine