10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Alkohol, prometni prekrški in nesreče

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 52 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 179 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in sedem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja.

Posredovali so zaradi desetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj grožnje, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so tudi zaradi sprožitve signalno varnostne naprave.

Izsledili pobeglega povzročitelja nesreče, ki je vozil pod vplivom alkohola

Nekaj pred 11. uro so bili novomeški policisti obveščeni, da je v Mirni Peči voznik osebnega avtomobila na parkirnem prostoru trčil v drug avtomobil in odpeljal s kraja. Na podlagi opisa vozilo so policisti pobeglega voznika izsledili. Med postopkom so ugotovili, da 68-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,75 miligramov alkohola. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Poškodovan motorist, vozil pod vplivom alkohola

Brežiški policisti so bili okoli 15. ure obveščeni o prometni nesreči pri kraju Zgornji Obrež. Opravili so ogled in ugotovili, da je 61-letni motorist vozil iz smeri Zgornjega Lenarta proti Zgornjemu Obrežu. Motorist je izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in padel ter se lažje poškodoval. Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, policisti pa bodo o vožnji pod vplivom alkohola in nepravilni strani in smeri vožnje obvestili sodišče.

Trčenje traktorista in motorista, traktorist pod vplivom alkohola

Okoli 16.30 se je zgodila prometna nesreča z udeležbo traktorista in motorista na cesti med Čučjo Mlako in Hrvaškim Brodom. Motorista, ki je po trčenju padel in se poškodoval, so reševalci odpeljali v bolnišnico. Okoliščine in vzrok za prometno nesrečo policisti še preiskujejo, ugotovljeno pa je bilo, da je 46-letni voznik traktorja vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,85 miligramov alkohola.

Letos smo na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali 802 prometni nesreči, od teh sedem nesreč, v katerih je umrlo osem ljudi, v 286 prometnih nesrečah so se udeleženci poškodovali, v ostalih nesrečah pa je nastala premoženjska škoda. 75 povzročiteljev prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola. Alkoholizirani vozniki so povzročili eno prometno nesrečo s smrtnim izidom, šest prometnih nesreč v katerih so se udeleženci hudo poškodovali in 29 nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami. V največ primerih je bil vzrok za prometne nesreče, ki so jih povzročili pijani vozniki,
neprilagojena hitrost, sledi nepravilna stran in smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivamo k previdnosti in strpnosti. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujemo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na primernem mestu ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti namenjamo tudi tistim, ki bodo z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju. Po ugotovitvah policistov so vozniki v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije. Na cestah je v tem
obdobju veliko pešcev, kolesarjev in motoristov, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. Vozniki avtomobilov pri vožnji v domačem okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri.
Prav tako je znano dejstvo, da telefoniranje med vožnjo bistveno zmanjša koncentracijo voznikov. Ponovno dodajamo, naj vozniki prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in svojim vozniškim izkušnjam. Za volan naj sedejo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov.

Vročina in povečana toplotna obremenitev vplivata tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujemo, da se izogibajo vožnji ob najbolj vročih delih dneva. Poskrbijo naj za svojo vidnost in poskušajo predvideti ravnanja preostalih udeležencev v prometu – predvsem voznikov motornih vozil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine