18.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Alenka Ermenc vrača udarec: s kazensko ovadbo nad poročanje Požareporta o njenem zdravstvenem stanju

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je danes ponovno zatrdila, da je v dobri kondiciji in opravilno sposobna, ter napovedala, da bo odgovorno izvajala nalogo, ki jo je sprejela. Nedeljsko poročanje Požareporta o njenem zdravstvenem stanju je že demantirala, medij pa je kazensko ovadila zaradi laži in opravljanja, je pojasnila.

 

Ermenčeva je z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem predsedniku republike Borutu Pahorju danes predstavila poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (SV) ter na novinarski konferenci komentirala tudi nedavna poročanja medijev oz. ugibanja o njenem zdravstvenem stanju in daljši odsotnosti.

Med prvimi je o tem podrobno poročal Požareport, pa tudi drugi mediji. V SV so že v ponedeljek demantirali pisanje Požareporta, da naj bi se Ermenčeva zdravila na ljubljanski psihiatrični kliniki, pač pa je bila od 9. do 21. marca zaradi bolezni v domači oskrbi, po tem datumu pa vsak dan več kot deset ur na delovnem mestu. Poročanje Požareporta so v SV označili kot laži.

Ermenčeva je danes spomnila, da je navedbe, objavljene v nedeljo, že demantirala, zadevo pa odstopila organom pregona. Na novinarsko vprašanje, ali je torej proti mediju, ki je prvi objavil informacijo, kazensko postopala, je odgovorila pritrdilno, in sicer je to storila v skladu s 161. členom kazenskega zakonika. Člen govori o opravljanju.

Kdor trdi ali raznaša kaj iz osebnega ali družinskega življenja kakšne osebe, kar lahko škoduje njenemu dobremu imenu, se po prvem odstavku tega člena kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. Če je dejanje storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, se storilec, kot nadalje določa člen, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Ermenčeva je danes ponovno zagotovila, da je v dobri delovni kondiciji. Napovedala je, da bo to nalogo, ki jo je sprejela in za katero je rekla, da jo sprejema s popolno odgovornostjo, da bo ravnala zakonito, odgovorno, strokovno in profesionalno, izvajala, dokler bo načelnica Generalštaba SV.

Ob vprašanju glede morebitnih političnih pritiskov nanjo pa je Ermenčeva danes spomnila na izjave v intervjuju v času, ko je sprejela vlogo namestnice načelnika Generalštaba SV in so jo spraševali o enakih možnostih v karieri. Kot je pojasnila, je imela zdravstveni izziv, kot ga ima verjetno še kdo in ga je imel tudi kakšen načelnik pred njo, pa se o tem ni tako polemiziralo, kot v njenem primeru. Glede na to bi danes morda o nekaterih zadevah povedala drugače, kot je v lanskem intervjuju, je priznala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine