21.6 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

74-letnik napadel policista s sekiro

Policista PP Gorišnica so včeraj, ob 13. 50, v Zamušanih ustavila voznika osebnega avtomobila, ki je kazal znake nezanesljive vožnje. Preizkus voznika z indikatorjem alkoholiziranosti je pokazal 0,42 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja, nakar je sopotnik v ustavljenem vozilu izstopil in začel žaliti ter se nedostojno vesti do policistov, zato mu je bil izdan plačilni nalog.

Ob izpolnjevanju pisnih izdelkov sta se oba udeleženca v postopku usedla v vozilo in se odpeljala s kraja. Policista sta zapeljala za vozilom in ga ponovno ustavljala s svetlobnimi in zvočnimi signali. V Zamušanih je voznik zapeljal na dvorišče in se ustavil. 74-letni sopotnik je izstopil iz vozila in odšel v bližnjo leseno lopo, voznik pa je počakal v vozilu do prihoda policistov. Medtem, ko sta policista vozniku očitala storjene prekrške, pa se je proti policistom namenil sopotnik s sekiro v rokah, ki jo je skrival za svojim hrbtom. Policista sta to opazila in mu ukazala, naj jo odloži, a ukazov ni upošteval, in je dvignil sekiro v zrak ter začel zamahovati proti njima. Policista sta z uporabo prisilnih sredstev občana obvladala ter uporabila sredstva za vezanje in vklepanje. Pri tem ni bil nihče telesno poškodovan. Zoper 74-letnega moškega sledi kazenska ovadba.

Med poostrenim nadzorom ugotovljenih 200 kršitev kolesarjev 

Med 14.  in 27. majem smo na območju Policijske uprave Maribor izvajali poostrene aktivnosti za izboljšanje varnosti kolesarjev v cestnem prometu. Ob izvajanju navedenih aktivnosti smo pri nadzoru cestnega prometa posebno pozornost namenili ugotavljanju kršitev, povezanih s problematiko kolesarjev v cestnem prometu, tako kršitev voznikov motornih vozil, ki ogrožajo kolesarje, kot tudi kršitev kolesarjev.

V povezavi z varnostjo kolesarjev v cestnem prometu smo pri izvajanju poostrenih aktivnosti ugotovili 228 kršitev cestno-prometnih predpisov, in sicer 28 kršitev voznikov motornih vozil, ki so ogrožali kolesarje in 200 kršitev kolesarjev. 199 kršiteljem je bila izrečena globa, 28 jih je bilo opozorjenih, zoper 1 kršitelja pa je bil podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče. 8 kolesarjev je vozilo pod vplivom alkohola (v 4 primerih je koncentracija znašala nad 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka).

Kolesarji spadajo med ranljive udeležence cestnega prometa in so poleg pešcev najbolj ogrožena kategorija prometnih udeležencev. Pogosto so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Več kot polovica prometnih nesreč se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje.

V letu 2017 se je na območju PU Maribor zgodilo 184 (255) ali 28 % manj prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih sta 2 (2) kolesarja umrla, 21 (23) je bilo hudo in 133 (199) oziroma 33 % manj lahko telesno poškodovanih. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami je bila neprilagojena hitrost, sledita pa nepravilna stran/smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Tudi v letu 2018 (v obdobju od 1. 1. do 30. 4. 2018) smo na območju PU Maribor že obravnavali prometne nesreče z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami in sicer skupaj 31 (v letu 2017 v primerjalnem obdobju 37) prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je 1 (1) kolesar umrl, 26 (28) pa je bilo lahko telesno poškodovanih. V prvih štirih mesecih 2018 hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometnih nesrečah ni bilo, medtem ko so bili v primerjalnem obdobju 2017 hudo telesno poškodovani 3. Kot vzrok teh prometnih nesreč je izstopala nepravilna stran/smer vožnje.

Poleg omenjenih vzrokov prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev je bil pomemben dejavnik prometnih nesreč tudi vožnja pod vplivom alkohola. V letu 2017 se je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji zmanjšal, in je znašal 13,7 % (20,1 %), v obdobju od 1. 1. do 30. 4. 2018 pa je znašal 13,3 % (21,1 %). V največ primerih je bila pri kolesarjih, ki so vozili pod vplivom alkohola, ugotovljena koncentracija nad 1,11 g alkohola na kg krvi.

Kolesarji so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi na cestah v naseljih, kjer je tudi udeležba kolesarjev v cestnem prometu največja.

V lanskem letu je bilo na območju PU Maribor ugotovljenih 1.251 kršitev kolesarjev, najpogosteje pa je šlo za kršitve, povezane z vožnjo pod vplivom alkohola, nepravilno stranjo/smerjo vožnje, vožnjo skozi rdečo luč in nepravilnosti na samem vozilu, oz. tovoru.

Zadnje novice

Sorodne vsebine