7.7 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Ljubljanskega župana mnenje strokovnjakov prav nič ne zanima

Piše: Petra Janša

Te dni je znova aktualno dogajanje na vodovarstvenem območju v Klečah, kjer ljubljanski župan Zoran Janković končuje graditev spornega kanalizacijskega kanala C0.

Kot je znano, sporni projekt kanala C0 zadeva tri občine, saj bi kanalizacijo iz Medvod in Vodic radi pripeljali čez naravovarstveno območje do čistilne naprave v Zalogu. Kanalizacija je stala več kot 40 milijonov evrov, vse več poznavalcev pa opozarja, da Ljubljana te nevarne kanalizacije sploh ne potrebuje.

Zanimivo je bilo prejšnji teden poslušati pričanje dveh strokovnjakov pred parlamentarno komisijo, ki sta presodila, da trasa kanala C0 v Ljubljani ni primerna. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po besedah biologa Andreja Uršiča še vedno meni, da trasa kanala C0 povečuje tveganje ogroženosti za oskrbo Ljubljane s pitno vodo. »Tak kanal, kot je C0, sodi zunaj vseh vodovarstvenih pasov,« je poudaril biolog in dodal, da ostaja tudi neodgovorjeno vprašanje, kaj se zgodi, če kljub vsem predvidenim zaščitnim ukrepom pride do take poškodbe kanala, da bi prišlo do onesnaženja črpališč Kleče in Šentvid.

Kako bi se Ljubljana oskrbovala s pitno vodo, če se ti vodni viri izključijo iz oskrbe? »Nadomestno oskrbo za Ljubljano oziroma katerikoli kraj je treba zagotoviti v 24 urah. Tu govorimo o oskrbi več kot 100.000 ljudi, če odmislimo industrijo in druge porabnike,« je izpostavil. Tudi hidrologi menijo, da obstajajo tehnologije in sredstva, da bi ta kanal potegnili drugje, je na omenjeni komisiji dejal profesor na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani Mihael Brenčič. Izpostavil je, da se hidrogeološka stroka s potekom kanala C0 v povezovalnem delu ne strinja, na kar so poskušali opozoriti že leta 2016, a takrat, razen pri redkih izjemah, niso bili slišani. Kako in na kakšen način so trase presojali, Brenčič ni vedel, saj številni dokumenti niso javno dostopni. Ocenil je tudi, da je kanal C0 po strokovni logiki in po potencialnem vplivu zahteven objekt in kot tak zahteva temeljito presojo vplivov na okolje.

A ljubljanskega župana mnenje strokovnjakov prav nič ne zanima.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine