12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Zlata Krašovec za Demokracijo o Šarcu in njegovem tvitanju: Hudomušno? To je jako malo!*

Veliki kombinator in pretendent za mesto predsednika vlade je po dveh mesecih bolj ali manj neuspešnega sestavljanja koalicije tvitnil: »SMC in SAB jemljeta termin manjšinska vlada dobesedno. Predlagam 1+5. LMŠ sama v koaliciji, z močno podporo od zunaj. Septembra sledi ohladitev, morda bo koristilo.« Nacionalna tiskovna agencija pa je vest o tem opremila z naslovom »Šarec na Twitterju s hudomušnim predlogom 5+1«. Kaj od obojega je bolj bizarno, se človek res težko odloči.

 

Kaj bi utegnilo biti hudomušnega pri tem, da se pri sestavljanju koalicije Marjan Šarec kot kak plavalec začetnik utaplja v morju kombinacij, na STA najbrž niti sami ne vedo. In prav mogoče je, da je omenjeni naslov le še en izbruh slabo potlačenih frustracij novinarskih sodelavcev nacionalne tiskovne agencije, ki bi morali ne le po novinarskem kodeksu, ampak celo po zakonu skrbeti za neodvisno, nepristransko in profesionalno obveščanje javnosti, da bi si ta na podlagi predstavljenih dejstev lahko sama ustvarila mnenje o dogodkih. Pri njihovem poročanju torej ne bi smelo biti prostora za osebne poglede in še manj za zunanje pritiske, ki bi lahko vplivali na točnost, objektivnost ali verodostojnost informacij.

A ta prva in največja zapoved novinarskega poklica, ki pravi, da je vest sveta nedotakljiva in je ni dovoljeno prikrojevati ali okraševati, komentar pa svoboden, je ne le za sodelavce STA, ampak za večino slovenskih novinarjev tako huda omejitev, da se je te zahteve komajda kdo od njih sposoben držati v praksi. Zato malone v vsakem poročilu namesto golih dejstev sekajo na plan osebni občutki piscev in politična naravnanost medija, kjer so ti zaposleni. Dokler taka »komentirana poročila« (ta v svetu sicer neobstoječa novinarska zvrst se je pri nas zelo razpasla) objavljajo zasebni in strankarski mediji, še nekako gre, ko pa nam jih servira javna televizija, ki jo bolj ali manj neprostovoljno financiramo vsi, ali celo nacionalna tiskovna agencija, ki je vsaj v tem delu financirana iz proračuna, je to škandalozno. A se kljub temu tako pogosto dogaja, da smo se na »hudomušno« opremo prispevkov navadili do te mere, da »emojčke« komaj še opazimo. ☺

Zato bolj kot čustvena obarvanost naslova »Šarec na Twitterju s hudomušnim predlogom 5+1« preseneča avtorjeva zadržanost. Z nesmrtnim Cyranojem bi lahko dejali: »’Hudomušno’? To je jako malo! Kaj vse bi se o Šarcu reči dalo …«* V uvodu zapisani Šarčev tvit je namreč drobtina v vreči otrobov, ki jih sestavljavec koalicije veze že vse od volitev. Recimo, da tvit v resnici ni bedast, ampak samo hudomušen. Se res lahko šalimo na račun tega, da bomo morda dobili hudomušnega predsednika vlade? Poglejmo v luči hudomušnosti še nekaj njegovih domislic. Izjava »šest popravnih izpitov je dokaz, da napake popravljam« je morda hudomušna, a realno kaže na bodisi ne pretirano bistrost, bodisi na nevestnost ali celo nemarnost pretendenta za predsednika vlade. Hudomušna ugotovitev, da »je treba marsikaj spremeniti in da je to dovolj konkreten odgovor«, napoveduje popolno nepredvidljivost njegovih dejanj. Na Šarčev odpor do konkretnosti kaže tudi njegovo hudomušno priznanje, da »bi lažje odgovarjal na vprašanja o programu LMŠ, če bi bila vprašanja hipotetična«. To pomeni, da mu je veliko ljubše vprašanje, kaj bi si zaželel, če bi ujel zlato ribico, kot denimo vprašanje, kaj bi storil za zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu. A resnici na ljubo tudi tu ni brez idej. »Čakalne vrste se zmanjšujejo tako, da ugotoviš, kaj so dopustne in kaj nedopustne čakalne vrste,« hudomušno ugotavlja. Najbrž se vrste potem razvrstijo v dvoje vrst, ki so posledično lahko precej krajše! Ni pa nujno. Kajti Marjan Šarec je »realist, ker realno gledano ne ve, kaj bo«. Ni pa dvoma o metodah dela morebitne Šarčeve vlade, saj je glede tega hudomušno odločen: »Ministri morajo med seboj tako sodelovati, da sodelujejo.« Zna pa biti tudi hudomušno kritičen: »Sestanki so dobrodošli, če kaj prinesejo.« Seveda bi lahko bil tudi malo bolj natančen in povedal komu. S hudomušno izjavo, da »koalicija bo, ko bo, če ne, je pa ne bo«, pa je Šarec skorajda malo pretiraval. Očitno je v maniri izjave sončnega kralja »država sem jaz« prepričan, da koalicija bo, če jo bo sestavil on, sicer pa ne …

Skrajno resno pa se velja zamisliti ob Šarčevi hudomušni izjavi: »Če sedeš v avto, moraš vedeti, da lahko tudi ne boš prišel domov, ampak v bolnišnico.« Če namreč on sede za krmilo države, bo gotovo totalka.

* Cyrano de Bergerac se z nasprotnikom Valvertom pomeri v dvoboju. Za orožje izbereta tako meč kot besedo. V besednem dvoboju Valvert zabrusi nosatemu Cyranoju: »Gospod, vi imate nos … jako … jako velik!« Cyrano pa mu odvrne: »Nos jako velik? To je jako malo! Kaj vse o nosu bi se reči dalo …« Sledi ognjemet nesmrtnih domislic o velikem nosu.

Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Demokracije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine