14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Zaslužni papež Benedikt XVI. – v spomin sodelavcu resnice

Piše: Gašper Blažič

Ne vem več natančno, kdaj sem prvič prebral ime Joseph Ratzinger. Sklepam pa, da je moralo biti nekje v istem času, ko sem prvič slišal za sedaj precej razvpitega patra Marka Rupnika. Ime mi je nekako padlo v oči, ko sem imel v rokah glasilo Rast (takrat se je glasilo gibanja Pot tako imenovalo) in v njem kratka predstavitev knjige »Sol zemlje«.

To je bila ena od knjig, v kateri je Peter Seewald skozi intervjuje predstavljal kardinala Josepha Ratzingerja, enega najbolj vplivnih nemških teologov in tedanjim prefektom kongregacije za verski nauk. Kardinal Ratzinger je namreč svojo misel in izkustva rad predstavljal preko knjižnih intervjujev, zato je kasneje izšlo še več podobnih knjig. Zadnja od njih, imenovana »Zadnji pogovori«, je izšla pred nekaj leti, enega od izvodov pa sem pred dvema dnevoma podaril svojemu župniku ob njegovem godovnem prazniku. To je bilo ravno na dan, ko je papež Frančišek pozval k molitvi zanj.

A da se vrnem v leta, ko sem se šele spoznaval s teološko mislijo tedaj še bodočega papeža Benedikta XVI. Če me »Sol zemlje« takrat še ni tako privlačila, da bi jo šel brat, se je to zgodilo malo kasneje, z branjem sicer male brošure z naslovom »Zazrti v Kristusa«, v kateri je Ratzinger s teološko natančnostjo, a s poljudno odprtostjo, razlagal tri temeljne božje kreposti: vero, upanje in ljubezen. S tem je moje zanimanje zanj začelo naraščati. In šele malo kasneje sem se zavedel, kako bogat je njegov opus. Veljal je za nekakšnega Mozarta teologije, že v mladih letih je kot svetovalec sodeloval na drugem vatikanskem koncilu, postal je znan profesor na več teoloških fakultetah v Nemčiji, pri čemer je še zlasti odmevala njegov kulturni spopad s Hansom Küngom, tedaj najbolj odmevnim modernističnim teologom, ki je navdihoval številne liberalne katolike in tudi sedanjo nemško »Sinodalno pot«. Tudi o tem poglavju svojega življenja je Ratzinger, kasnejši papež Benedikt XVI., spregovoril v svojih knjižnih intervjujih, kjer mu je vprašanja postavljal Peter Seewald.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine