1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Zanimive dileme dveh v vojno proti svoji volji vpletenih držav – obe sta zaveznici ZDA

Piše: Vančo K. Tegov

Kot se je dalo izvedeti, je New York Times naznanil tri vrste orožja, ki jih ukrajinske oborožene sile in izraelska vojska enako in skoraj sočasno potrebujejo. Kljub zagotovilom oblasti bosta morali državi tekmovati za določene dobave iz ZDA.

Ukrajina in Izrael potrebujeta vojaško pomoč ZDA. Kljub vsem razlikam med obema vojnima območjema obstajajo tri vrste orožja, ki jih obe državi potrebujeta v enako velikih količinah. O tem piše New York Times.

Za katero vrste orožja gre?

Prvič, obe vojski – ukrajinska in izraelska – potrebujeta topniške granate kalibra 155 mm. Izrael je že zaprosil ZDA, naj vrnejo nekaj streliva, ki je bilo prej izvoženo za dobavo Ukrajini.

Naboji so primer ameriškega orožja, za katerega uradniki in strokovnjaki pravijo, da je potrebno v obeh vojnah, zaradi česar ZDA morda ne bodo mogle zadovoljiti povpraševanja. To še posebej velja, če bo pričakovana izraelska kopenska ofenziva v Gazi odgovor na napade Hamasa trajala več mesecev, dodajajo pri NYT.

Druga vrsta orožja, ki ga potrebujeta obe vojski, so tako imenovane “pametne bombe”, ki so sposobne zadeti cilje z veliko natančnostjo z uporabo GPS za sledenje in uničenje ciljev.

Od napada Hamasa na Izrael so ZDA v to državo poslale že okoli tisoč 250-funtskih bomb. Izraelu so dobavljene različice, ki jih spustijo letala. Ukrajini je bila obljubljena dobava teh bomb v modifikaciji, ki bi jo lahko izstrelili s tal jeseni. Strokovnjaki pravijo, da je Pentagon v zadnjih šestih letih kupil več kot 34.000 teh bomb. To daje upanje, da Ukrajini in Izraelu ne bo treba tekmovati za te bombe.

Nazadnje, tretja vrsta orožja, ki jo potrebujeta Ukrajina in Izrael, so rakete za prenosne protiletalske raketne sisteme Stinger. Čeprav sta strateški zračni obrambi v obeh državah popolnoma različni, za neposredno pokrivanje enot na bojišču, zlasti z brezpilotnimi letali, tako ukrajinske oborožene sile kot IDF potrebujejo lahko, prenosno protiletalsko orožje. “Te rakete bi lahko bile idealne za boj v mestih v mestu Gaza: lahke, majhne in zelo prenosljive, stinger se izstreljuje iz lansirnika, nameščenega na ramenih. Izrael in Ukrajina imata sistem zračne obrambe Patriot. Toda stinger je veliko cenejši od raket Patriot, zaradi česar so stroškovno učinkovitejši za sestrelitev dronov in poceni Hamasovih topniških raket,” še ugotavlja NYT. Vendar pa so zaloge raket stinger “izjemno omejene” in se proizvajajo v majhnih količinah, pravijo strokovnjaki.

Dobava orožja Ukrajini in Izraelu iz ZDA ni vprašljiva

Kot je pisal UNIAN, je ameriški predsednik Joe Biden nedavno obrnil na kongres s prošnjo za dodelitev sredstev za vojaško podporo zaveznikom – Ukrajini, Izraelu, Tajvanu. Največ naj bi prejela Ukrajina – več kot 60 milijard dolarjev od 106. Izrael in Taiwan bosta prejela približno enako.

Pred tem je svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan zagotovil, da so ZDA sposobne hkrati zagotoviti pomoč tako Izraelu kot Ukrajini. Poleg tega je moč ZDA zadostna za podporo Tajvanu, pravijo v Beli hiši.

Kot je Boštjan M. Turk, znanec in seveda odličen publicist ter pisec knjig, kritičen mislec, po tem vprašanju izjavil, da so Ukrajina, Izrael in še Armenija pravzaprav braniki, obrambni zid krščanstva in evropske ter na splošno civilizacije, na kateri temelji mir in ustroj današnjega dne. Za obrambo tega je vsak dolar ali evro, ki je plasiran v obrambo krščanstva in civilizacije, vreden bistveno več kot njegova nominalna vrednost.

Prav zaradi tega bo v zvezi s tem vprašanjem – četudi traja ali bo trajalo dlje, kot je sprva kazalo – pomoč še kako prisotna in upravičena.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine