-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Zakoni fizike v politiki

Piše: dr. Štefan Šumah

Kar nekaj zelo znanih fizikalnih enačb in zakonov je, ki bi jih lahko implementirali v vsakdanje življenje oziroma uporabili za razumevanje dogajanja v družbi in politiki. No, verjetno najbolj znane enačbe E = mc², ki obravnava razmerje med maso in energijo, najbrž ne. Bi se dalo uporabiti npr. prosti pad, ki je enakomerno pospešeno gibanje navpično navzdol, za opis, recimo, padanja priljubljenosti novih obrazov po prevzemu oblasti v Sloveniji.

Vendar pa bi bil za vse analitike družbenega dogajanja, tako za sociologe, politologe in zgodovinarje, za uporabo najprimernejši zakon o vzajemnem učinku, imenovan tudi 3. Newtonov zakon ali zakon o akciji in reakciji, akcija je enaka reakciji. Gre za fizikalno zakonitost, ki jo je odkril Isaac Newton. Če prvo telo deluje na drugo telo z neko silo, potem tudi drugo telo deluje na prvega z enako nasprotno silo, ali bolj preprosto, akcija je enaka reakciji.

S tem zakonom bi se dalo odgovoriti na marsikatero vprašanje, s katerimi si sedaj spoštovani analitiki razbijajo učene glave. Na primer ustanovitev vaške straže pred kratkim v Ivančni Gorici. Vsi se sprašujejo zakaj. Kaj gre v naši »pravni« državi narobe? Imamo pa ja policijo, ki varuje državljane, zakaj sedaj vaška straža? Preprosto, reakcija je pač odgovor na akcijo. In kdo pri zdravi pameti bi samo opazoval, kako mu z njive izginja pridelek, ali pa mirno prenašal vlome v delavnico? Pri tem pa se lahko uporabi še 1. Newtonov zakon: Če telo miruje ali se giblje premo enakomerno, nanj ne deluje nobena sila ali pa je vsota vseh sil, ki delujejo nanj, enaka nič. Ker torej na kraje ni bilo praktično nobenega pametnega odziva oziroma bi lahko rekli, da nanje ni delovala nobena sila (beri: policija) in so se nemoteno nadaljevale, se je pač na akcijo zgodila reakcija v obliki vaške straže.

Podobno se analitiki sprašujejo zakaj vzpon AFD v Nemčiji. Odgovor je preprost: reakcija na akcije popolnoma nesposobne vlade, gospodarske težave, nereševanje migrantske problematike in wokeizma. Zakaj naraščanje rasizma, šovinizma in sovražnosti do priseljencev? Preprosto, odgovor na neukrepanje oziroma celo podpora levih vlad naraščajočim migracijam.

Ali pa če pogledamo nazaj v zgodovino. Zakaj krutost falange v španski državljanski vojni? Kot odgovor na terror rojo (rdeči teror), politično in kulturno motivirana dejanja nasilja, ki so bila del represije na republikanskem območju med špansko državljansko vojno in je vključevala umore več deset tisoč ljudi. Zakaj nastanek vaških straž na Dolenjskem in v okolici Ljubljane? Zaradi partizanskega terorja.

Odgovori na nekatera ravnanja posameznikov ali tudi množic so dokaj preprosti, vendar jih tako politika kot analitiki nočejo, ne želijo ali pa ne smejo izreči. Raje se zatekajo v puhlice ali pa brezplodne analize, ki nikoli ne zadenejo žebljice na glavico. Reakcija je vedno enaka akciji in čim dlje traja akcija, hujša je reakcija. Močna reakcija pa pogosto prinese linč in huliganstvo pa tudi oblast ulice. Ko pa oblast prevzame ulica, je konec demokracije.

Sedaj je na oblasti opcija, ki ruši vse demokratične standarde, podprta tako s pravosodjem kot s policijo. Lahko bi se reklo, da marsikatera poteza meji že na fašizem (v skladu z uveljavljenim mnenjem, kaj definira fašizem). Postavili so standard, da ni standardov.

Brezobzirno menjanje kadrov v javni upravi, gospodarstvu, državnih medijih. Tako brutalnega kadrovanja še ni bilo. Mainstream mediji pa jim pri tem, po domače rečeno, držijo štango. Če po vrsti sekaš vse, ki niso tvoji, četudi so dober kader, hitro grozi kolaps javne uprave in posledično še vseh drugih državnih podsistemov.

In s tem so dali novi vladi (pa kakršnakoli že bo), ki jih bo glede na njihovo nesposobnost prej ali slej zamenjala, proste roke. Proste roke za kadrovski masaker. Reakcije na njihovo akcijo bodo mogoče tudi hude. Noben kadrovski masaker pa ni za državo dober. To je slabo za državo in državljane.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine