-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Zakaj arabske sosede nočejo palestinskih beguncev, Evropa pa jih mora?

Piše: Vančo K. Tegov

Egipčani so Arabci, tako kot oni. Kako to da jih nočejo lastni bratje, po veri in po še čem, tisoče kilometre vstran pa da jih morajo sprejeti. Kako plehko in prozorno zgleda vse to skupaj.

Kot je znano se je na jug Gaze proti meji z Egiptom, kmalu po začetku izraelskega odgovora na barbarski napad popolnoma poblaznelih pripadnikov Hamasa, vojaško, bolj teroristično manj politično gibanje arabskih Palestincev, kot pravijo viri, se je umaknilo okoli milijon Palestincev, a mejni prehod Rafa za njih ostaja zaprt. Razlog je predvsem v strahu egiptovskih oblasti pred destabilizacijo razmer v državi, ki bi jo lahko povzročil močan begunski val iz Gaze, čeprav so tako Egipčani kot Palestinci sunitski muslimani.

Poanta je pa da vse ali večji del arabskih državah probleme si nakopljejo samo, samo se destabilizirajo, kaos pa jim morajo reševati drugi. Pa še druga plat istega kovanca je. Eni in drugi prejemajo pomoči od zunaj, in v primeru sprejema beguncev morajo dobljeno pomoč deliti. V stanju izboljšane varnosti se taisti, ki so prišli iz sosedne države se morajo vrniti nazaj. To pa posebej za narod, ki želi doseči državnost brez države samo s pomočjo fizičnega rastjo prebivalstva, pa še takrat radi ostanejo od zunaj.

Jordanci prav tako nočejo sprejeti Palestincev. Več decenij je bila Jordanija pribežališče in zatočišče za Palestince. Leta 2004 ( v času mojega obiska v Hašemitsko kraljevino Jordanijo) jih bilo več kot pol milijona, od tega v dvomilijonskem Amanu skoraj 400 tisoč. Koliko jih je danes niti oni samo ne vedo. Jordanska zahodna meja je večji del skupna z Izraelom. Vsi ki so z leti prišli v Jordanijo so tam tudi ostali. »Nova« pošiljka Palestincev je spet in ponovno v vlogi destabilizacijskega dejavnika. Vse spodobne države si predvsem želijo stabilizacijo in mir. Trajnega miru pa s tem tam ne ne bo.

Libanon ima preglavice sam s seboj pa še tudi »lepo« število od prej, ki so že destabilizacijski dejavnik od prej. Edino kar jim preostane je »izvoz« v bolj oddaljene države.

Teta« Evropa jih vabi!?

Res? Posredno ja, ker ne zna uvesti enotno migracijsko politiko za vse članice. Druga možnost »nezmožnosti« ustavljanja ilegalnih migracij je ta da nekatere članice mejijo na nečlanice, ki jih z veseljem spuščajo naprej. Ko prispejo pred mejo naslednje države se pa naredi zamašek in izsiljevanje z stalno folkloro, kažejo še »izurjene« manekene in manekenke z napol oblečenimi otroci. Medijski lovci na strašne« prizore na meji pa naredijo svoje.

Vojna med Izraelom in Hamasom lahko občutno poveča število beguncev, namenjenih proti Evropi, kar bi povečalo tveganje za spodbujanje protimigrantskih gibanj in združenj, potenciralo se bo poglabljanje delitev in širitev napetosti med podporniki Izraela in Palestinci, posebej v prid slednjih(Palestincev), ki že imajo svoje »enklave« ali »nič več speče celice« po posameznih evropskih državah. Tu v ničemer ne zaostajajo tudi slovenske NVO, ki so že sklicali »miting« za podporo Palestincem. Navleklo se jih bo od tu in tam in prestrašili bodo s svojo neartikulirano glasnostjo. Pri nas morda 500 oseb, drugod po Evropi, po metropolah in večjih mestih celo po 50 tisoč in še več. Potem pa kaj ? Obvladajo neobvladljivi kaos. Prileti policija z svojimi omejenimi pooblastili in jih »ustavi«. Bolj slabo.

Cincava Evropa

V kolikor pride do koordiniranega vala, ki bo dodatno spodbujen z dogajanji v Gazi po njihovih poteh preko Libije na Italijo, potem preko Turčije, Grčije in naprej po balkanski poti do osrčja, Evrope, je že sedaj jasno da Evropa tega vala ne bo mogla zajeziti. Največ s svojo coklo, ki s ji reče neenotna migranstska politika Evrope. Posamezne države bodo ravnale tako da ne bo možno priti k njim drugi bodo na »nagovor« lastne leve ali liberalne agende pa bodo imeli nakopičene »zaloge« beguncev, ki jih niso hoteli njihovi lastni brati. Mi ko še »žlahta« nismo pa jih moramo imeti tukaj. Zakaj že?

»Teta« Evropa ta hip ni sposobna sprejeti in sprovesti neke celovite migrantske politike za razmejitev ilegalnih in legalnih migracij, še manj ločiti in razločiti begunce od socialnih in ekonomskih migrantov. Do takrat pa bomo v Sloveniji, tako kot preostala neenotna Evropa, že imeli ali dobili kvarte po mestih kjer zvečer ne bo možno prosto sprehajanje, ali posedanje po parkih na samem. Od tod pa do »klofutanje« mimoidočih in kričanja in klicanja Alaha ni daleč.

Ali je že prepozno za Evropo, tiste iz preambule, ki je bila imenovana Krščanska Evropa?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine