-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Volitve v Italiji ali koliko demokracije prenese Evropa?

Piše: Franci Kindlhofer

Spoštovana predsednica Evropske komisije, gospa Ursula von der Leyen.

Skoraj točno pred dvema letoma, 28. oktobra 2020, sem na Vas naslovil svoje prvo pismo, ki je ostalo kakor tudi moj opomnik z 18. novembra 2020 neodgovorjeno. Od Vašega tajništva nisem prejel niti potrdila, da je pismo prispelo.

V takratnem pismu sem vas želel seznaniti z dejstvom, da je slovenska poslanka v parlamentu ES Tanja Fajon, ki je bila predvidena za upravnico proračuna za azil in migracije, zagovornica zločincev iz časa komunistične revolucije, ki so odgovorni za tisoče umorov nedolžnih in nesojenih ljudi na območju Slovenije ob koncu vojne. Priložil sem Vam tudi fotografijo, ki jasno kaže prisotnost Tanje Fajon pri počastitvi pred spomenikom Borisa Kidriča, ki lahko po političnem vplivu na KP vsekakor primerjamo z nacističnim vplivnim človekom Goebbelsom. To je dejstvo, ki ga potrdi vsebina političnih in partijskih izjav in člankov Borisa Kidriča, ki so po svoji vsebini in diktatorskem stilu zelo podobna tistim Jozefa Goebbelsa.

V tistem kritičnem času, ko se je vlada Janeza Janše spoprijemala s problemi grozeče pandamije in je bila hkrati množično masivno motena s strani zagovornikov stranke SD, katere predsednica je Tanja Fajon, in drugih akterjev iz skrajno levih krogov, niste našli časa, da bi se vsaj bežno posvetili problemom, ki so trli Slovenijo, saj so takratni nasprotniki vlade izvajali tudi v tujem tisku množični pritisk na krizno, a na kraju uspešno vlado preko lahkovernih in slabo informiranih novinarjev tujega tiska in televizije.

Zato se zelo čudim, da ste se pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami obregnili ob kandidaturo italijanske političarke Giorgie Meloni kot predstavnice neofašizma in že vihteli palico Evropske komisije o finančnih sankcijah, ki jo vedno potegnete iz vreče, če gre za pokoritev katere članice ES. Pri tem pa ste pozabili na kar nekaj dejstev, ki nasprotujejo Vašemu načinu razmišljanja. Prvič je Italija že po velikosti važna članica ES in po vrhu še neto plačnica. ES je pustila Italijo s problemi pritiska migrantov na to sredozemsko državo in neposredno sosedo severne Afrike prilično samo. Ladjevje različnih dobrodelnih organizacij se udinja mednarodni trgovini z migranti na ta način, da jih vozi Italiji na prag in potem naj se Italijani brigajo zanje. Kje je tukaj solidarnost Evrope, ki bi poskrbela za to, da ne bo nobeden migrant utonil v morju, ampak bo rešen in pripeljan na neko varno mesto, od koder se bo lahko vrnil domov. Zaradi mene tudi s povračilom denarja, ki ga je odštel zločinskim organizatorjem potovanja v negotovost. To je eden najvidnejših problemov v očeh državljanov Italije. Kdor tega ne vidi ali noče videti, ravna neodgovorno do Italije in nehumano do migrantov, ki nasedajo nemoralnim prodajalcem sanj v bogati Evropi, kjer mnogi staroselci ne vedo, kako bodo preživeli zimo, nahranili otroke in obdržali delovno mesto.

Spoštovana predsednica Evropske komisije, draga gospa Ursula von der Leyen, opletanje s fašizmom nam je dobro znano. V zadnjih dveh letih je bilo sestavni del nasprotovanja slovenski vladi. Zato mi dovolite, da sem do Vašega izpada malo zadržan. Poglejmo rajši, kaj predstavlja bodoča šefica italijanske vlade brez fašistične etikete. V zmagoviti trojki je Melonijeva tista, ki se lahko imenuje za zmagovalko. Dva bolj desno orientirana partnerja Salvini in Berlusconi, ki ni ravno Putinov nasprotnik, sta pri volivcih vpliv precej izgubila. Oba sta se morala zadovoljiti z bolj skromnim izkupičkom glasov na volitvah. Salvini je padel s 34 odstotkov leta 2019 na sedanjih 9 odstotkov.

Berlusconi pa se je moral zadovoljiti z 8% odstotki. Melonijeva je zagovornica ES, Nata in  sankcij proti Rusiji. Po volitvah se je v Italiji pomiril celo finančni trg in ni bilo nekih negativnih skokov na borzi. Z obzirom na to, da stranka Melonijeve ne razpolaga s posebno primernimi ljudmi za ministrska mesta, se tudi tu ponujajo pragmatične rešitve z manj strankarskim pridihom.

Evropska komisija bo naredila za evropsko složnost največ, če se ne bo po nepotrebnem mešala v notranje zadeve svojih članic, ki ne zadevajo neposredno drugih članic. To ne pomeni rahljanja boja proti korupciji, ampak vsaki članici zagotoviti, da si bo svojo notranjo politično vzdušje lahko krojila sama. Na začetku omenjena častilka komunističnih morilcev Tanja Fajon je sedaj članica slovenske vlade in vodi zunanje ministrstvo. Upam, da ne bo Evropska komisija to izkoristila tudi za kakšne sankcije proti Sloveniji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine