3.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Vladajočim ni mar! Ni jim mar za vas!

Piše: Mitja Iršič

Ko je lani nekdo sredi Ljubljane v množici potisnil aktivistko Niko Kovač, je bila to novica, vredna ne le pozornosti osrednjih medijev, ampak angažmaja samega političnega vrha, čeprav nikoli ni bilo dokazano, da gre za ciljan napad prav nanjo, še manj, da je imel incident kakšno globlje politično ozadje. Naslovnice so bile zasičene z isto fotografijo mlade aktivistke z amatersko zavezano opornico, simbolično pred grafitom z napisom »smrt fašizmu!«.

Odzvala se je tudi oblast. Oglasil se je sam predsednik vlade, rekoč: »Ne morem si predstavljati, kako se lahko normalen odrasel moški spravlja na ta nivo nad mladimi puncami, to je popolnoma nesprejemljivo. Vlada želi prispevati k dvigu politične kulture, k čemur sodi tudi boj proti sovražnemu govoru in spodbujanje nenasilne javne komunikacije. Predstavniki političnega in javnega življenja lahko s svojim zgledom pomembno prispevajo k izboljšanju kulture dialoga in strpnosti v naši družbi.«

Predsednica republike je tvitnila, da si ne želi takšne Slovenije in da že več kot 15 let opozarja, da grobe besede lahko hitro vodijo v fizično nasilje, kar po njenem dokazuje tudi omenjeni napad. »Zapomnimo si rek: ‘Beseda je kakor kamen, kamor pade, pusti sled.’ Nika Kovač, pogumno naprej!«

Poleg vrhov vlade in republike so se oglasili še v celotni koaliciji z bolj ali manj melodramatičnimi proklamacijami, da je treba po tem grozljivem napadu še naprej omejevati svobodo govora.

Zdaj pa se preselimo v leto 2023. Sedemnajstletni Palestinec, nastanjen v azilnem domu v Logatcu je letos poleti na območju Cerknice posilil 78-letno žensko, potem ko ga je ta zasačila med ropom. O dogodku policija sploh obvestila javnosti. Ko je medijem vendarle – na podlagi klicev državljanov – uspelo izvedeti resnico, je policija dogodek opisala s takšnim formalizmom, kot da je šlo za prepir v kakšni beznici. Nema je ostala tudi vladajoča politika. Opozicijski politiki, ki so o dogodku govorili, so bili obtoženi netenja rasizma in nabiranja političnih točk.

Pred nedavnim je nato v železniškem podhodu, dobesedno sredi Ljubljane, skupina mladih migrantov posilila mlado dekle. Spet se je ponovila enaka rutina. Policija je najprej hotela dejanje prikriti. Ko so mediji pritisnili na podlagi poročil meščanov, so povedali novo suhoparno zgodbo o napadu skupine štirih moških na spolno nedotakljivost. Več niso izdali – bojda zaradi preprečitve sekundarne viktimizacije žrtve. Oblast je bila tiho.

Le kak teden kasneje je hotel 23-letni Maročan ob pomoči 26-letnega Maročana na zelenici sredi ljubljanskega Tabora posiliti žensko. Policija je bila spet tiho – v nasprotju z dolgoletno prakso so postavili popoln moratorij na poročanje o posilstvih. Da se je dogodek res zgodil, so javnosti sporočili komaj takrat, ko so nanje pritisnili novinarji. Oblast je spet molčala.

Ta ista oblast, ki je, ker je nekdo na avtobusni postaji potisnil Niko Kovač, hotela celo spremeniti zakonodajo na področju sovražnega govora, je gledala stran in se delala, da se nič ni zgodilo.

Nihče od vodilnih ne bo šel pred kamere in rekel, da mora policija poostriti nadzor, da se morajo posilstva strože kaznovati ali bog ne daj celo, da je treba prevetriti azilno politiko in vračati migrante nazaj v varne države.

Kaj to sporoča? Oblasti ni mar za 78-letnico in punci, ki so jim migranti za vedno uničili življenje, niti za kdo ve koliko podobnih nesrečnic, o katerih javnost nikoli ni izvedela, saj policija o njih ne poroča. Te ženske niso dedinje kakšne pomembne »jugoslovanske« dinastije. Niso orodje, s katerim bi leva politika upravičevala svoj pogrom nad svobodo govora. So le običajni ljudje – takšni kot jaz in vi. Oblasti ni mar zanje. Oblasti ni mar za nas. Kot je nekoč po pomoti priznal nekdanji predsednik republike, obstajajo prvo- in drugorazredne teme. Obstajajo pa tudi prvo- in drugorazredni ljudje. Vi, ki to berete, niste prvorazredni, saj se predsednica republike in predsednik vlade ne bosta oglasila, če vas bo nekdo potisnil na avtobusni postaji. Tiho pa bosta tudi, če vam azilant v trebuh potisne bodalo. Še več – policija o tem, kar se vam je zgodilo, ne bo poročala, razen v kakšni suhoparni črni kroniki tipa »v incidentu pri Celju zaboden 55-letni moški«. Ni jim mar. Ne bodo vam pomagali. Institucije države niso za to, da bi pomagale vam, politično nekoristnim. Zato poslušajte modre besede prvaka opozicije: »Oborožite se – zakonito!« Niste prvorazredni. Sebe in svojo družino boste lahko zaščititi le sami.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine