-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Vlada, ki je naredila največ za upokojence

Piše: Vida Kocjan

V ponedeljek so upokojenci prejeli višje pokojnine. Odstotki zvišanja so bili različni, vse do 3,5 odstotka. S tokratno uskladitvijo je vlada popravila krivice iz časa prejšnje gospodarske krize, ker temu v prejšnjih vladah niso namenjali nobene pozornosti. Izračuni kažejo, da so se v mandatu zdajšnje Janševe vlade pokojnine povečale do 17,2 odstotka. Temu bo sledila še redna uskladitev v februarju s poračunom za januar. Pokojnine se bodo predvidoma povečale za 4 odstotke. Skupno se bodo pokojnine v slabih dveh letih tako povečale za več kot petino, kar bodo upokojenci nedvomno pozitivno občutili tudi v praksi.

Hkrati je vlada z desetimi protikoronskimi ukrepi pomoči v času epidemije z novim koronavirusom poskrbela najranljivejše skupine prebivalstva. Ti so doslej prejeli trikratno izredno pomoč, do 300 evrov vsak glede na prihodke, meja za bila določena pri dobrih 730 evrih. Višji je bil tudi letni dodatek. V soboto pa je vlada določila, da bodo vsi upokojenci s pokojnino do 1000 evrov prejeli še solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov. Prejeli ga bodo še nekateri drugi, skupno okoli 710 tisoč. Hkrati bodo položnice za električno energijo za vse v prihodnjih treh mesecih nižje tudi do 40 odstotkov. Vlada je namreč znižala trošarinski davek in druge dajatve, ukrep pa je vreden okoli 200 milijonov evrov.

V opoziciji in njim naklonjenim skupinam so nemudoma začeli godrnjati, češ, od kod bodo vzeli denar. Dejstvo pa je, da bo vlada ta ukrep pokrila z dobički energetskih podjetij in iz sklada za podnebne spremembe. Vlada je torej samo prerazporedila sredstva, davkoplačevalci pa za to ne bomo obremenjeni.

Nekatere skrbi, ker naj bi bila vlada preveč radodarna do prebivalstva in gospodarstva. Vendar pa zadnji podatki kažejo, da je vlada v času epidemije sprejemala prave ukrepe. Prihodki v državni proračun so bili lani višji za 15,4 odstotka glede na leto prej in kar za 11,2 odstotka višji kot v letu 2019, to je v času, ko krize še ni bilo.

Toliko, kot je Janševa vlada naredila za slovenske upokojence, ni še nobena vlada doslej.

Vida Kocjan je novinarka Demokracije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine