7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Transparentnost kot zdravilo za sodstvo

Piše: Petra Janša

Minuli teden je odmevala novica, da je ESČP spet omogočilo dostop do sodnih spisov ter prosilcem po elektronski pošti poslalo kopije pritožb in drugih dokumentov iz spisov. »Krivec« za zaplet in razplet je ustavni pravnik Jurij Toplak, ki je pred meseci razkril pritožbo Kodrič proti Sloveniji v zadevi ustavnega sodnika Roka Čeferina, ESČP pa je le nekaj dni za tem razkritjem prosilcem nehalo pošiljati dokumente iz sodnih spisov, ki so po Evropski konvenciji o človekovih pravicah javni.

Prosilci iz vse Evrope so namesto dokumentov, za katere so prosili, prejeli obvestilo, da je zaradi pandemije novega koronavirusa dostop do spisov ustavljen. O Toplakovih kritikah na račun sodišča v Strasbourgu, češ da je pandemijo bolezni COVID-19 izkoristilo za skrivanje dokumentov, je poročal tudi britanski časnik Daily Express, kar je povzročilo, da je ESČP spet omogočilo dostop do sodnih spisov ter prosilcem po elektronski pošti poslalo kopije pritožb in drugih dokumentov iz spisov, sodišče pa spremembe svojega ravnanja ni pojasnilo.

Toplak je vnovično odprtje spisov za javnost komentiral, da je to »velika zmaga za transparentnost evropskega sodstva«, in dodal, da je »transparentnost najboljše zdravilo za pošteno sodstvo«. Ob tem je treba spomniti, da se je v omenjeno zadevo lani oktobra vpletla informacijska pooblaščenka in ustavnemu sodišču zaradi kršitve dostopa do javnih informacij odpravila odločbo, s katero je ustavno sodišče onemogočilo dostop do zahtev za presojo ustavnosti, ki jih ustavnemu sodišču pošiljajo drugi državni organi.

Tako se je prvič zgodilo, da je drug državni organ zaradi kršitve ustavnih pravic odpravil odločbo ustavnega sodišča. Ustavno sodišče, ki ga vodi predsednik Rajko Knez, je dokumente po odločitvi informacijske pooblaščenke naprej poslalo, nato pa je sekretar sodišča Sebastian Nerad sporočil, da so jih poslali po pomoti, in sodišče je z odločbo prošnjo prosilca še drugič zavrnilo. O zakonitosti ravnanja ustavnega sodišča pa spet odloča informacijska pooblaščenka.

»Dogodek z Daily Expressom je pokazal moč medijev pri izboljšanju sodišč,« je dogajanje komentiral Jurij Toplak.

Petra Janša je novinarka Demokracije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine