17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Taktični manever, ki je poraz spremenil v zmago

Piše: Metod Berlec

Izid referendum o noveli zakona o vodah 11. Julija je presenetil vse; tako zagovornike kot nasprotnike novele in tudi politične analitike. Tako hudega poraza vladajoča koalicija na nobenem referendumu še ni doživela. Sledil je še veto državnega sveta na novelo zakona o nalezljivih boleznih in nato (za en manjkajoči glas) neizvolitev zaslužnega profesorja Pravne fakultete v Ljubljani dr. Janeza Kranjca za ustavnega sodnika. Leva opozicija je zaradi tega na veliko proslavljala.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je takoj po zavrnitvi Kranjca celo čivknil: »Še ena pomembna zmaga.« S tem pa pokazal svojo debilno omejenost, saj je skupaj s svojimi poslanci pripomogel k temu, da za ustavnega sodnika ni bil izvoljen ugledni profesor, ki je glede na reference in intelektualno širino nedvomno primeren za to funkcijo, in to samo zato, ker ga je predlagala vladna koalicija in ker kandidat ni skrajni levičar, kot je danes žal večina slovenskih ustavnih sodnikov. Pri tem je jasno, da leva radikalna opozicija ne premore niti kančka politične širine. Ne prenese, da bi katerokoli pomembno mesto v državi zasedali ljudje, ki bi jih po njihovih vrednotah lahko umestili na desno sredino političnega spektra. Zato že mesece spremljamo huronske napade globoke države, leve opozicije in z njo zlizanih agitpropovskih medijev na aktualno desnosredinsko vlado.

Vladajoča koalicija pod vodstvom Janeza Janše, Mateja Tonina in Zdravka Počivalška je sporočilo referenduma in dogajanje zadnjih dni nedvomno razumela. Zato se je odločila, da naredi korak nazaj in sama v državnem zboru s svojimi poslanci zavrne sprejetje novega zakona o nalezljivih boleznih, ki je bil tako kritiziran. Hkrati je državni zbor na predlog koalicije odložil tudi odločanje o zakonu o nacionalnem demografskem skladu, saj so sindikati grozili z referendumom. Je pa vladni koaliciji uspelo sprejeti številne zakone in zakonske popravke, med drugim novelo zakona o financiranju zasebnih šol, novelo zakona o pravilih cestnega prometa in novelo zakona o orožju. Kot pika na i jim je pred parlamentarnimi počitnicami uspelo izvoliti še novega ministra za digitalizacijo Marka Borisa Andrijaniča. Skratka, vladajoči koaliciji je uspelo iz poražencev oditi na parlamentarne počitnice kot zmagovalci.

Metod Berlec je prof. zgodovine in geografije; namestnik gl. in odg. urednika Demokracije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine