1.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Svoboda ali svoboda

Piše: Arian Sajovic 

Po “aktivistični” akciji s snemanjem zastavic v spomin splavljenim življenjem na “Kongrescu” je splav ponovno prišel v središče medijske pozornosti. Seveda je k temu pripomogla odločitev naše predsednice, da iz svojega telesa izloči eno od mladih aktivistk. 

Sara Štiglic je to odločitev Pirc Musarjeve pospremila z zgroženostjo, čeprav je predsednici, ki je celotno kampanjo vodila na platformi vseslovenskega materinstva in kulturnega družbenega dialoga, s svojo akcijo v sodelovanju naključnih mimoidočih zvezala roke. Je pa zato požela podporo s strani preostalega političnega vrha, ki je do svojih položajev prišel na krilih zgroženosti NVO-istov. Ta podpora ji je omogočila povratno tekmo tako rekoč na domačem terenu, ko se je lahko ponovno soočila s predstavnico Pohoda za življenje. Štigličeva je uspešno postavila močan tempo, a se hitro znašla v težavah vsakič, ko je Urša Cankar Soares pripeljala debato na nivo tehtne argumentacije in ne zgolj “vse splošnega javnega ogorčenja”. Sploh pa je brcnila v temo, ko je vstopila v čevlje Nike Kovač in skušala redefinirati svobodo izražanja. Da ne omenjam ironije naravovarstvene aktivistke, ki dobeseden poseg človeka v naravo kategorizira kot človekovo pravico. Sicer učinkovita in sposobna aktivistka je morala priznati dokončni poraz v soboto, ko so bili preštevilčeni  v samem hramu levega aktivizma, ki je naša prestolnica.

Nam pa lahko celoten razplet dogodkov pove veliko. Očitno postaja, da pri trenutno vodilnem političnem polu prihaja do razkroja. Ladja pušča in smo v sezoni boja za lastno preživetje, kar se sklada tudi z Golobovim tednom dolgih nožev. Ta razkroj pa piha naravnost v jadra opozicije, ki s ponovno zmago prehaja v vrhunsko formo. In tega se zavedajo tudi na levi, saj si drugače ne bi dovolili ujeti na kameri obupano kazati sredinca svojemu tekmecu.

A to je zgolj ogrevanje, saj se v času inflacije, zaostajanja pri sanaciji poplavnih škod, migracijskega vala in prihajajoče recesije obeta preusmeritev politične pozornosti k ponovnemu odpiranju ukrajinskega vprašanja in reševanju palestinsko-izraelskega spopada.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine