-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Sodnica Aileen Cannon v bran ustavi Združenih držav Amerike

Piše: Peter Marko Tase

Okrožna sodnica ZDA Aileen Cannon je petega septembra odredila imenovanje posebnega izvedenca za pregled dokumentov, zaseženih 8. avgusta 2022 med preiskavo in racijo FBI v obalnem resortu Mar-a-Lago nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Sodnica Cannonova je večkrat izrazila zaskrbljenost zaradi brezprimerne narave ukrepa kazenskega pregona in navedla, da je bila odločitev potrebna za spodbujanje dojemanja pravičnosti.

Cannonova se je rodila v Kolumbiji, obiskovala Univerzo Duke in diplomirala na pravni fakulteti Univerze Michigan. V letih 2009–2012 je delala v washingtonski pisarni odvetniške družbe Gibson, Dunn & Crutcher LLP, nato pa kot pomočnica zveznega tožilca v južnem okrožju Floride.

Po besedah nekdanjega predsednika Donalda Trumpa je FBI »vdrl« v njegov dom v Mar-a-Lagu na Floridi in celo razbil njegov sef, preiskava pa je bila povezana s tajnimi podatki, ki naj bi jih bil Trump januarja 2021 vzel s seboj iz Bele hiše v svoje letovišče Palm Beach.

Trump je v pisni izjavi tudi zatrdil, da je bila preiskava – brez primere v ameriški zgodovini – politično motivirana. Predsednik Trump je izjavil, da so »to temačni časi za naš narod, saj moj čudoviti dom Mar-a-Lago v Palm Beachu na Floridi ta čas oblega, napada in zaseda velika skupina agentov FBI«.

Mimogrede, agenti Zveznega preiskovalnega urada so šli celo tako daleč, da so »dokaze« iskali v garderobi nekdanje prve dame Melanie Trump. Melania je že sporočila, da to preiskavo čuti kot vdor v njeno intimo, še posebno ker so roke agentov šarile celo po njenem spodnjem perilu, zato namerava zamenjati vso garderobo. Zlasti desni pol družbenih omrežij je s posmehljivimi insinuacijami komentiral policijsko šarjenje po Melaniinem spodnjem perilu, kar je spravilo pravosodno ministrstvo v nemočen bes.

Sodnica Cannonova je odločila, da Trumpov položaj nekdanjega predsednika pomeni, da je zaseg dokumentov »nezaslišana stigma« in da bi vsaka prihodnja obtožba »povzročila škodo ugledu«.

Cannonova, ki je pozvala tudi k začasni ustavitvi zvezne preiskave, dokler ne bo končan pregled dokumentov, je Trumpovo ekipo in vlado pozvala, naj do petka predložita morebitne kandidate za vlogo posebnega izvedenca.

Čeprav je Cannonova odločitev sprejela skoraj mesec dni po preiskavi 8. avgusta in je izrazila skrb glede ohranjanja »vtisa pravičnosti«, je sodnica na splošno s svojo pogumno in pristno odločitvijo branila ustavo Združenih držav Amerike in prvič v sodobni zgodovini preprečila, da bi umazana politika vplivala na ameriško sodstvo.

Sodnica je dejala, da je Trumpova ekipa dokazala možnost »nepopravljive škode« in da obstaja nevarnost, da vladna ekipa »ne bo ustrezno zavarovala tožnikovega privilegiranega in osebnega gradiva v smislu izpostavljenosti bodisi preiskovalni ekipi, bodisi medijem«.

Sodnica je tudi zapisala, da »tožnik na koncu morda ne bo upravičen do vrnitve velikega dela zaseženega premoženja ali do zmage na podlagi svojih pričakovanih zahtevkov glede privilegija. Ta preiskava ostaja za drug dan. Za zdaj so okoliščine zasega v tem primeru in s tem povezana potreba po ustreznih postopkovnih jamstvih dovolj prepričljivi, da se tožnik vsaj prebije skozi vrata sodne stavbe.«

Cannonova je bila v zvezi s položajem v zveznem sodstvu kontaktirana junija 2019, ko je urad senatorja Marca Rubia poslal elektronsko sporočilo, v katerem je bilo navedeno, da jo želi floridski republikanec obravnavati za prosto tožilsko mesto v južnem okrožju.

Njena prošnja je bila takrat predložena Rubiovemu svetovalnemu odboru za pravosodje za južno okrožje Floride. Kasneje je opravila pogovor s tem odborom in z glavnim svetovalcem floridskega senatorja Ricka Scotta, nato pa je odpotovala v Washington na pogovor z Belo hišo in s pravnimi uradniki pravosodnega ministrstva.  Senat jo je potrdil 11. novembra 2020 s 56 glasovi proti 21. Njeno imenovanje je podprlo tudi ducat demokratov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine