20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Slovo zelo uspešne (tretje) Janševe vlade

Piše: Metod Berlec

Poslovila se je tretja Janševa desnosredinska vlada, ki bo uradno v arhivih zapisana kot 14. Vlada Republike Slovenije. Njen mandat se je začel v izrednih razmerah 13. marca 2020, ki jih je prinesla epidemija novega koronavirusa (in s tem povezane posledice ter ukrepe), in končal 1. junija 2022, ko je nastopila svoj mandat 15. Vlada Republike Slovenije pod vodstvom Roberta Goloba. Socialistična vlada, o kateri bomo v naslednjih tednih in mesecih še podrobno pisali, je torej vlada, zaradi katere nas bo vse pošteno bolela glava.

Dosedanja koalicijska vlada, ki so jo sprva sestavljale stranke SDS, NSi, SMC/Konkretno in DeSUS, je delovala dobri dve leti in se pri tem soočala s številnimi težkimi in nepredstavljivimi izzivi, ki so bili  prejšnjim vladam prihranjeni. V boju z nevarnim virusom je enako kot vlade povsod po svetu, kot je v uvodu »Poročila o delu Vlade Republike Slovenije 2020–2022« zapisal njen predsednik Janez Janša, sprejemala ukrepe, ki so bili »najprej usmerjeni v ohranjanje zdravja in reševanje življenj«. »Drugi njen največji izziv pa je bilo uspešno gospodarsko, socialno in splošno okrevanje države.« S sprejetjem kar desetih protikoronskih zakonov za odpravljanje in blažitev posledic epidemije je tej vladi uspelo ohraniti zdrave potenciale gospodarstva, prek 300 tisoč delovnih mest in vse vitalne elemente socialne države. Hkrati je bila to vlada, ki je bila izredno delovna in je primerno zaznamovala 30- letnico slovenske samostojnosti.

Gre za vlado, ki se ima s čim pohvaliti. Kot je ob tem zapisal Janša, je Slovenija po podatkih OECD na lestvici uspešnosti posameznih držav v spopadu s pandemijo uvrščena na drugo mesto, takoj za Dansko. »V zadnjem četrtletju lanskega leta je imela Slovenija najvišjo gospodarsko rast med vsemi državami OECD. Slovenija ima ta čas najnižjo brezposelnost v zgodovini samostojne Slovenije in rekordno število delovno aktivnih oseb. V dveh letih se je zvišala minimalna plača in povečala povprečna mesečna bruto plača. Znižale so se davčne obremenitve državljanov in podjetij, poenostavil davčni sistem in odpravile številne birokratske ovire.« Ob rekordni gospodarski rasti je Janševa vlada vse naštete ukrepe še nadgradila z zakonom o dohodnini, ki bo prispeval k povišanju neto plač delavcev v prihodnjih letih. »Tak ukrep bo omogočil, da bodo gospodarsko rast občutili vsi delavci, ne da bi s tem davčno obremenjevali gospodarstvo,« da o tem, da je zagotovila ogromna finančna sredstva za razvoj občin in regij ter za največji investicijski cikel v zgodovini samostojne Slovenije, sploh ne govorimo. Janša: »Po doseženem zgodovinskem dogovoru voditeljev držav članic Evropske unije iz julija 2020 si lahko Slovenija v prihodnjih letih obeta 2,9 milijarde evrov za izvajanje evropske kohezijske politike in 1,6 milijarde evrov za izvajanje skupne kmetijske politike. Dodatno bo lahko črpala tudi do 5,7 milijarde evrov za okrevanje in odpornost, od tega 1,6 milijarde evrov nepovratnih in 3,6 milijarde evrov povratnih sredstev.« Poleg tega je v drugi polovici prejšnjega leta ta vlada uspešno predsedovala Svetu Evropske unije.

Žal velik del volivcev odličnega dela desnosredinske vlade ni prepoznal. Z lažmi, grobimi manipulacijami in glasnimi zvočniki dominantnih levičarskih medijev jim je uspelo vse te uspehe v dobršni meri prikazati kot nepomembne in jih pomesti pod preprogo, hkrati pa ustvariti vtis, da v Sloveniji ni prave demokracije, ni prave svobode, da je na pohodu »fašizem«. Znova se je pokazalo, da je laž nesmrtna duša komunizma in seveda njegovih ideoloških, političnih naslednikov, ki nam bodo v prihodnjih tednih, mesecih in morda celo letih spet vladali. Žal! A mi se ne bomo dali in si bomo še naprej prizadevali za resnično demokratično in evropsko Slovenijo! Za boljši jutri nas vseh!

 

  1. S. Na tem mestu se zahvaljujem dosedanjemu gl. in odg. uredniku g. Jožetu Biščaku za uspešno vodenje uredništva Demokracije ter našega založniškega podjetja Nova obzorja. Jože, tebi in Vinku Vasletu želim veliko zdravja in vse dobro! In se veselim prihodnjega sodelovanja!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine