7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Si upate organizirati ekološki shod pred Kemijskim inštitutom?

T. i. okoljevarstveni protestni shodi mladih so bili včeraj, če odštejem ogaben teroristični napad v Novi Zelandiji, osrednja novica dneva slovenskih medijev. Ne bom ponavljal vsega tistega, kar so nosilci protestov govorili, zato pa želim izpostaviti nekaj svojih pogledov na ta dogodek, ki vzbuja zelo mešane občutke – glede na to, da je varovanje okolja in trajnostni razvoj nekako vgrajen v vrednostni sistem tako rekoč vseh političnih strank v Sloveniji.

 

Vendar je šlo v tem primeru za nekaj drugega. Namreč, glede na izražena stališča je imel vseslovenski ekološki shod zelo jasno ideološko podlago – in to je ekosocializem. Torej, veliko bentenja proti elitam, kapitalizmu in neoliberalizmu, medtem ko je bilo prave vsebinske debate bolj malo. Da ne bo pomote: za takšen način seveda ne morem obtožiti vseh mladih protestnikov, pač pa njihove botre. In tu velja spomniti, da v tem primeru ni šlo za neko uporniško dejanje. Kako le, če pa so te proteste podprli vsi mainstream mediji, protestnike je sprejel premier Marjan Šarec, danes pa jih je na partizanski proslavi pri Šentjerneju podprl še zadnji partijski šef Milan Kučan. In povrh vsega so lahko povsem legalno »špricali« pouk. Tisti najbolj glasni pa so dobili svojih pet minut slave. A ko bo šlo za povsem legitimen protest proti številnim oblastnim zlorabam, ki dušijo slovensko »ekologijo duha«, teh protestnikov ne bomo našli na ulicah. Vsaj ne na takšen način kot tokrat, ko so pustili za seboj precejšen kup plastike.

Osebno verjamem, da je prizadevanje za čisto okolje in za dobro prihodnost naših zanamcev potrebna. In verjamem, da se prizadevanja za to najprej začnejo pri meni osebno – koliko porabim elektrike, kurjave, plastičnim embalaž, itd. Potem je tu država, ki lahko prispeva k čistejšemu okolju tudi s spodbudami za razvoj čistejše tehnologije, ki bi postala del široke potrošnje. In verjamem, da se podnebne spremembe dogajajo že odkar ta svet sploh obstaja. Ne verjamem pa v t. i. Globalno segrevanje – preprosto zato, ker gre za neosnovan mit (več TUKAJ).

Kaj je v resnici namen ekosocializma? Predvsem v obdavčevanju. Torej, zaradi varovanja okolja boste morali seči v denarnico, da bi blažili posledice onesnaževanja, ki ga večinoma proizvaja t. i. tretji svet. Se vam zdi to znano? Torej, če vaš sosed kuri gume, boste vi za to plačali kazen vedno, ko jih bo on kuril. Njemu ne bo treba plačati ničesar. Pa še onesnažen zrak boste dihali.

Ob koncu velja spomniti na še eno razsežnost včerajšnjega okoljskega protesta – nikjer namreč nisem zasledil, ali se je našel kakšen junak, ki je opozoril na posledice ekoloških katastrof, kot je bila tista v Kemisu. Ali pa na ekološko povsem zgrešen projekt lakirnice v sklopu Magne. In praktično povsod je v ozadju politika sedanje vladajoče elite. Da seveda ne omenjam zastrašujoče informacije, ki sem jo prebral pred nekaj dnevi, da v Sloveniji obstajajo celo bojni strupi za množično uničevanje, ki naj bi bili povezani s Kemijskim inštitutom (Borisa Kidriča). Da, tistim Kemijskim inštitutom, katerega direktor je bil pred petimi leti umorjen, morilca pa še vedno »niso našli« (beri: ga skrivajo).

Torej, ko gre za čisto okolje, imamo razloge za proteste. Ampak v povsem drugo smer, kot smo to videli včeraj. Najlažje je mlade napumpati s floskulami in jih zlorabiti za lastne politične interese – Milan Kučan je z današnjim govorom to samo skozi vrstice potrdil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine